Ingezonden nieuws

WHO: 7000 doden per dag in Europa door vier industrieën

Jaarlijks sterven in Europa 2,7 miljoen mensen door de activiteiten van vier grote industrieën. Dit blijkt uit een nieuw rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Deze industrieën zijn alcohol, tabak, ultrabewerkt voedsel en fossiele brandstoffen. Dagelijks overlijden hierdoor 7000 Europeanen, aldus Hans Kluge, directeur van WHO Europa. Deze producten dragen bij aan vele vormen van kanker, diabetes en hart- en vaatziekten.

7000 doden per dag

In stand houden van gezondheidsrisico’s

Deze vier industrieën dragen niet alleen bij aan veel dodelijke ziekten, maar werken ook actief aan het behouden van deze situatie. Volgens Kluge gebruiken ze ‘bedrieglijke tactieken’ om preventiemaatregelen van overheden te dwarsbomen. Hierbij gaat het om lobbyen, reclame gericht op kinderen en de verspreiding van misleidende informatie via de media.

7000 doden per dag

De WHO roept op tot strengere regelgeving en meer bewustwording om de invloed van deze industrieën te verminderen. Door effectieve preventiemaatregelen en betere informatievoorziening kunnen veel sterfgevallen worden voorkomen. Overheden en burgers moeten samenwerken om de impact van deze schadelijke producten te beperken.

7000 doden per dag

Wat kan de uitzendbranche doen?

De uitzendbranche kan de negatieve impact van schadelijke industrieën verminderen. Denk hierbij aan mogelijkheden zoals voorlichting te geven over gezondheidsrisico’s en een gezonde werkomgeving te bevorderen. Dit omvat het aanbieden van gezonde snacks, het stimuleren van duurzaam vervoer en het implementeren van duurzame bedrijfspraktijken. Samenwerking met gezondheidsorganisaties en lokale overheden kan het bewustzijn vergroten en preventieprogramma’s ondersteunen, terwijl beleid gericht op het beperken van het gebruik van schadelijke producten op de werkvloer van belang is. Ondersteuning bij verslavingsproblemen en het promoten van beweging en sport dragen bij aan de gezondheid en het welzijn van werknemers.

 

Deel dit bericht