Ingezonden nieuws

Welke verzekeringen heb je nodig voor het starten van een uitzendbureau?

Voordat je kan starten met een uitzendbureau heb je een bedrijfsplan nodig en moet je nadenken over heel veel verschillende zaken. Zo moet je je onderneming verzekeren. Welke verzekeringen je in ieder geval moet afsluiten zetten wij voor je uiteen.

Goed werkgeverschap

Om een uitzendbureau te starten, maak je eerst een ondernemingsplan. In dat plan beschrijf je hoe jij je onderneming wilt vormgeven en welke normen en waarden je wilt uitdragen in je bedrijfsvoering. Bij een uitzendbureau past het om goed werkgeverschap als norm of waarde te definiëren. Onder goed werkgeverschap valt ook het verzekeren van je onderneming.

De keuze voor je verzekeringen betekent dat je een beslissing moet nemen of je zelf werkgever van de flexwerkers wordt of dat je gaat samenwerken met een uitzendbureau backoffice dienstverlener of een franchisegever. Als je gaat samenwerken met een backoffice uitzendbureau of een franchisegever dan zijn er weinig verzekeringen om af te sluiten als startende uitzendbureau ondernemer. In dit artikel geven we aan wanneer je een verzekering niet hoeft af te sluiten als je met hen samenwerkt.

 

1. Persoonlijke verzekeringen

Als ondernemer kun je niet terugvallen op de WW-uitkering mocht het mis gaan met je uitzendbureau of als er een periode minder vacatures zijn. Dit kan alleen als je vanuit de WW toestemming hebt om je eigen uitzendbureau te starten. Je moet daarom rekening houden met een buffer voor mindere tijden.

Krijg je als ondernemer te maken met ziekte of een persoonlijk ongeval? Dan kan het zijn dat je een periode niet kan werken en je inkomen vanuit je uitzendbureau wegvalt. Sluit een arbeidsongeschiktheidsverzekering af om deze persoonlijke tegenvallers op te vangen. Je hebt dan toch een inkomen en kan, als je weer bent opgeknapt, verder zonder in grote financiële problemen te raken.

Daarnaast is het goed om op lange termijn te kijken naar je pensioen. Het mooiste is natuurlijk als je jouw uitzendbureau na succesvolle jaren met winst kan verkopen aan een grotere partij zodat je pensioen is geregeld. Maar als dat er niet in zit, is een pensioenverzekering een waardevolle investering. Het is ook mogelijk om de winst die je maakt te beleggen in bijvoorbeeld aandelen of vastgoed zodat je spaart voor als je wilt stoppen met werken.
Vind je het lastig welke arbeidsongeschiktheidsverzekering of pensioenverzekering je moet kiezen of welke het beste bij jou en je uitzendbureau past, laat je dan voorlichten door een verzekeringsagent of accountant.

 

2. Werkgeversverzekeringen

Als je bij het starten van je uitzendbureau ervoor kiest om zelf werkgever te worden van je flexwerkers dan is het verstandig om na te denken over de volgende verzekeringen.

  • Aansprakelijkheidsverzekering
    Je moet er niet aan denken dat een van je flexwerkers een bedrijfsongeval krijgt, iets waardevols stuk maakt of dat je onderneming op een andere manier betrokken raakt bij zaken die te maken hebben met aansprakelijkheid. Niemand wil hoge claims van een opdrachtgever waaraan je jarenlang moet afdragen. Een aansprakelijkheidsverzekering dekt de kosten als een flexwerker na een bedrijfsongeval blijvend invalide is of komt te overlijden.
    Werk je samen met een uitzendbureau backoffice of een franchisegever dan hebben deze meestal al een aansprakelijkheidsverzekering afgesloten voor alle flexwerkers. Sluit dan alleen een aansprakelijkheidsverzekering voor jezelf af. Houd er rekening mee dat de dekking minder kan zijn dan wanneer je werkgever bent van flexwerkers.
  • Kredietverzekering
    Al vrij snel nadat je van start bent gegaan met het uitzendbureau zul je ervaren dat niet elke opdrachtgever even consequent de factuur betaalt. Terwijl jij wel de salarissen op tijd moet overmaken net als de belastingen. Heb je te veel van dit soort opdrachtgevers dan kom je in de problemen. Om dit te voorkomen kun je je verzekeren met een kredietverzekering.
    De onbetaalde facturen kun je overdragen aan de kredietverzekeraar. Deze gaat het incassotraject uitvoeren en betaalt jou vervolgens uit. Dit geldt ook voor facturen waar een geschil over ontstaat. Als jij je aan de voorwaarden van de verzekering houdt, kan je ervan uitgaan dat de kredietverzekeraar uitbetaalt.
    Een uitzendbureau backoffice en een franchisegever hebben afhankelijk van het beleid en de grootte van je samenwerkingspartner vaak een kredietverzekering. Coface is bijvoorbeeld een kredietverzekeraar waarmee Flexsupport samenwerkt.Tip: vraag altijd een kredietrapport op van je nieuwe opdrachtgever. Dit geeft een globaal overzicht van de financiën van je opdrachtgever. Een kredietrapport kun je online aanvragen, bijvoorbeeld op kredietrapportaanvragen.nl.
  • Rechtbijstandsverzekering
    Het lidmaatschap van de branchevereniging ABU of NBBU is een voordeel als je te maken krijgt met juridische zaken. Zij kunnen je juridisch advies geven over arbeidsrecht en de uitzendcao. Je kunt ook een rechtsbijstandverzekering afsluiten. Heb je een arbeidsrecht advocaat in je eigen netwerk, dan is het handig om af te spreken of je hem of haar mag inschakelen bij juridische vraagstukken.

 

3. Werknemersverzekeringen

Je loopt verschillende risico’s als je een eigen uitzendbureau hebt, dat is inmiddels vast wel duidelijk. Maar het grootste risico bij werkgeverschap ligt bij het ziekteverzuim. Daarom kun je je collectief verzekeren voor de Ziektewet (ZW) en de Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsongeschikten (WGA) via het UWV. Het UWV betaalt dan de uitkering bij ziekte in het geval van de ZW of de WGA. Als ondernemer betaal je daar premies voor die je aan de Belastingdienst afdraagt.

Een andere optie is om eigen risicodrager te worden voor de Ziektewet of voor de WGA. Door risicodrager te zijn, draai jezelf op voor de kosten van ziekte. Als je dit op deze manier wilt doen, moet je dit wel eerst officieel aanvragen, want anders ben je automatisch collectief verzekerd. Op deze manier kun je kosten besparen maar je moet dan wel al op voorhand weten of kunnen inschatten dat je met weinig ziekte te maken krijgt.

De laatste verzekering die niet mag ontbreken is de verzuimverzekering. Want de ZW en de WGA zijn voor werknemers die geen dienstverband meer hebben bij hun werkgever. Maar heeft een flexwerker een doorlopende arbeidsovereenkomst dan moet je als werkgever ziektegeld uitbetalen tot maximaal drie jaar na de eerste ziektedag. Wanneer je de zieke flexwerker goed begeleid tijdens het ziekteproces  mag je na twee jaar de flexwerker overdragen aan het UWV. Voor deze kosten kun je je verzekeren door het afsluiten van de verzuimverzekering. Vaak sluit je een verzuimverzekering af in combinatie met een dienstenpakket van een Arbodienst.

Verzuimverzekeringen zijn bij een uitzendbureau backoffice of een franchisegever goed geregeld. Als je bezig bent met het vergelijken van prijzen tussen backoffice dienstverleners of franchisenemers dan zie je dat prijsverschillen onder meer hierdoor komen. Het verschil zit in de aandacht die wordt besteed aan verzuim onder flexwerkers. Vind je dit belangrijk voor hoe jij als uitzendbureau met zieke flexwerkers wilt omgaan, vraag dan bij het offertetraject goed door hoe dit is geregeld.

 

Geen zorgen

Tenslotte, laat je goed adviseren als je besluit werkgever te worden van je flexwerkers. Samenwerken met een uitzendbureau backoffice scheelt je veel zorgen en geeft je zekerheid dat jouw onderneming alles goed geregeld heeft.

Wil je meer weten over dit onderwerp? Laat een berichtje achter op onze contactpagina en we leggen je uit wat Flexsupport op dit onderwerp voor je kan betekenen.

Deel dit bericht