Nederlandse bedrijven worstelen met gijzelsoftware: Een risico voor de werkgeverswereld
Het jaar 2023 heeft een aanzienlijke toename laten zien van gijzelsoftware-aanvallen op grote Nederlandse bedrijven. Met maar liefst 147 succesvolle incidenten, blijkt dat één op de vijf getroffen bedrijven losgeld heeft betaald om hun systemen te herstellen en de controle terug te krijgen. Deze trend werpt een schaduw over de digitale veiligheid van bedrijven, en onthult de kwetsbaarheid van organisaties voor cyberaanvallen.
De inzet van gijzelsoftware
Gijzelsoftware, ook bekend als ransomware, verlamt computersystemen door ze volledig af te sluiten. Daarna kunnen criminelen losgeld eisen in ruil voor de toegang tot de systemen. Dit kan verstrekkende gevolgen hebben voor bedrijfsactiviteiten en gevoelige data. Hoewel back-ups een mogelijkheid bieden voor herstel, beschikt niet elk bedrijf over een dergelijk plan. Zelfs bedrijven die back-ups hebben, worden soms geconfronteerd met gijzelsoftware die ook deze gegevens gijzelt, waardoor de urgentie van veiligheidsmaatregelen wordt benadrukt.
Nederlandse bedrijven worstelen met gijzelsoftware
Recente rapporten van de politie en beveiligingsinstanties hebben voor het eerst inzicht geboden in de omvang van deze bedreiging, zij het beperkt tot bedrijven met meer dan honderd werknemers. Deskundigen waarschuwen echter dat de werkelijke cijfers waarschijnlijk hoger liggen, aangezien niet alle bedrijven melding maken van deze aanvallen uit angst voor reputatieschade. Opmerkelijk is de daling in het percentage bedrijven dat bereid is losgeld te betalen. Deze trend, wordt toegeschreven aan de groeiende bewustwording en voorbereiding van grote bedrijven op dergelijke dreigingen.
De strijd tegen cybercriminaliteit
Desondanks blijven Nederlandse bedrijven worstelen met gijzelsoftware, dit is te zien aan de recente slachtoffers in Nederland. Onder de slachtoffers vinden we bekende namen als de KNVB, de VDL Groep, Maastricht University, MediaMarkt en RTL Nederland. Hoewel de recente internationale politieactie tegen de Lockbit-bende een belangrijke overwinning was in de strijd tegen cybercriminaliteit, benadrukken experts dat de dreiging voortduurt.
Bescherm jouw data
Voor uitzendbureaus en aanverwante bedrijven, is deze opkomende trend een waarschuwing om cyberbeveiliging serieus te nemen en de juiste maatregelen te nemen om zichzelf te beschermen tegen mogelijke aanvallen. Het investeren in beveiligingsinfrastructuur en de juiste uitzendsoftware is een must. Ook het verbeteren van bewustwording en het ontwikkelen van noodherstelplannen zijn belangrijke stappen om veerkrachtig te blijven tegen deze digitale bedreigingen.