UWV: Meerderheid werkhervatters blijft langer dan jaar werken na WW
Uit recent onderzoek van het UWV blijkt dat in 2021 maar liefst 73% van de personen die vanuit de WW weer aan de slag gaan in loondienst, meer dan een jaar blijven werken. Dit percentage is hoger dan voor de COVID-19 pandemie.
Economisch herstel en krapte op de arbeidsmarkt
Het onderzoek analyseerde de werksituatie van meer dan 200.000 mensen tussen 25 en 62 jaar, die kort na het beëindigen van hun WW-uitkering weer aan het werk gingen. Van deze groep bleef 73% langer dan een jaar achtereen werkzaam, al dan niet in een andere functie. Deze stijging wordt waarschijnlijk veroorzaakt door het economisch herstel na de pandemie en de toenemende krapte op de arbeidsmarkt. Voornamelijk mensen met een tijdelijk contract of uitzendkrachten vinden werk vanuit de WW. Van degenen met een tijdelijk contract blijft maar liefst 78% langer dan een jaar aan het werk, terwijl dit voor uitzendkrachten 61% is, nog steeds een aanzienlijk aantal.
Meerderheid werkt langer na ww
Verschillende factoren spelen een rol bij de duurzaamheid van het werk na de WW. Zo blijkt dat mensen die gemiddeld weinig uren per week werken, het minimumloon verdienen of werkzaam zijn in uitvoerende beroepen in de bouw of landbouw, minder vaak langdurig blijven werken. Voor deze beroepen is seizoensarbeid vaak gebruikelijk, wat resulteert in perioden van werkloosheid gedurende het jaar. Leeftijd blijkt geen belangrijke rol te spelen in het langdurig aan het werk blijven na de WW. Zelfs 55-plussers die opnieuw aan het werk gaan, blijven net zo vaak langdurig werkzaam als jongere leeftijdsgroepen. Het rapport ‘Aan het werk blijven na de WW‘ biedt een gedetailleerde analyse van de ontwikkelingen sinds 2018 en belicht de verschillen die zijn waargenomen in het onderzoek.
Gevolgen voor de uitzendbranche
Deze trend kan belangrijke implicaties hebben voor de uitzendbranche. Men moet zich bewust zijn van de groeiende behoefte aan langdurig werk onder werkzoekenden die vanuit de WW komen. Om te voorkomen dat flexwerkers slechts kortetermijnoplossingen zijn, moeten uitzendbureaus streven naar het bieden van stabiele en duurzame banen. Hoewel de stijging van langdurig werk na de WW een positieve ontwikkeling is, moeten uitzendbureaus en intercedenten zich bewust zijn van de uitdagingen en kansen die dit met zich meebrengt. Als dit te overweldigend wordt, is het verstandig om een uitzendbureau backoffice ondersteuner om advies te vragen.