Afname van flexwerkers in eerste kwartaal
Een gezamenlijke analyse van CBS en TNO wijst uit dat het aantal werknemers met flexibel werk is afgenomen. In het eerste kwartaal van 2024 had ruim een derde van de Nederlandse werknemers een flexibele arbeidsrelatie, wat neerkomt op 2,7 miljoen mensen tussen 15 en 75 jaar. Dit is een Afname flexwerkers in het eerste kwartaal van 30 duizend, ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar.
Afname flexwerkers eerste kwartaal
Vooral het aantal werknemers met tijdelijke dienstverbanden en uitzendkrachten nam af. Het aantal werknemers met een tijdelijk dienstverband korter dan een jaar daalde met 33 duizend, terwijl het aantal met een dienstverband van een jaar of langer met 26 duizend afnam. Daarentegen nam het aantal werknemers met een tijdelijk dienstverband en uitzicht op vast toe met 15 duizend.
Opmerkelijke stijging 55-plussers
Opmerkelijk is de stijging van het aantal uitzendkrachten onder 55-plussers, terwijl het onder 15- tot 55-jarigen afnam. Ook het aantal oproep- en invalkrachten nam de afgelopen twee jaar toe. Daarentegen groeide het aantal medewerkers met een vast dienstverband met 98 duizend ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. Deze trend is al enige tijd zichtbaar en wordt vermoedelijk veroorzaakt door de krappe arbeidsmarkt, waardoor werkgevers eerder geneigd zijn medewerkers vast te leggen.
Zelfstandigen
Het aantal zelfstandigen groeide met 29 duizend, voornamelijk onder 55-plussers. Deze groei is al sinds 2013 gaande en zet zich voort. Deze ontwikkeling heeft verschillende gevolgen voor de uitzendbranche. Intercedenten zullen wellicht meer nadruk leggen op het vinden van kandidaten met potentieel voor langdurige dienstverbanden. Tevens kan er een verschuiving optreden naar meer gespecialiseerde uitzendkrachten om aan de veranderende vraag te voldoen.
Investeren in flexwerkers
Wat betreft de kabinetsformatie kan een stabiele politieke situatie de werkgelegenheid stimuleren, terwijl onzekerheid tot terughoudendheid kan leiden. Praktische maatregelen omvatten investeringen in opleidingen en trainingen om flexwerkers voor te bereiden op veranderingen in de arbeidsmarkt. Flexibiliteit en aanpassingsvermogen zijn essentieel om deze uitdagingen het hoofd te bieden.