Ingezonden nieuws

Inflatie stagneert in mei, volgens het CBS

De Inflatie in Nederland stagneert in mei op 2,7 procent, volgens een eerste schatting van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dit cijfer komt overeen met de inflatie in april. In de afgelopen maand zijn met name energie en diensten duurder geworden, terwijl de prijzen van industriële goederen zijn gedaald.

Inflatie stagneert in mei

Het Europese statistiekbureau Eurostat schat de inflatie voor Nederland ook op 2,7 procent. Het Europese gemiddelde ligt op 2,6 procent, een stijging van twee procentpunten vergeleken met de vorige maand. Waardoor dus de inflatie stagneert in mei.

Inflatie stagneert in mei

Verschillen in berekening

De inflatiecijfers van CBS en Eurostat kunnen verschillen vanwege de verschillende methoden van berekening die zij hanteren.

Rentebericht verwacht

Sinds juli 2022 verhoogt de Europese Centrale Bank (ECB) geleidelijk de belangrijkste rentetarieven om de inflatie te beteugelen. De ECB streeft naar een gemiddelde inflatie van 2 procent voor de gehele eurozone. Hoewel de inflatie aanzienlijk is gedaald ten opzichte van het piekniveau van 14 procent, blijft deze nog steeds iets boven de gestelde doelstelling. Wat voor invloed de werkloosheid hier op heeft, wordt niet duidelijk gemaakt.

Deel dit bericht