Kosten voor ziekteverzuim dalen in 2023
In 2023 bedroegen de kosten van ziekteverzuim voor Nederland 23,3 miljard euro, een daling van 1,9 miljard euro ten opzichte van 2022. Het ziekteverzuimpercentage in Nederland daalde vorig jaar met 0,3 procentpunt naar 5,3 procent. Het aandeel psychisch verzuim blijft echter stijgen, evenals het langdurig verzuim onder jongeren. Meer dan veertig procent van de werkgevers ziet psychische klachten als de belangrijkste oorzaak van langdurig verzuim. Dit blijkt uit het recent gepubliceerde Trendrapport Ziekteverzuim & arbeidsongeschiktheid van Nationale-Nederlanden. Volgens het rapport werkt meer dan de helft van de werknemers (55%) door bij griep, waarvan 69% van de thuiswerkers.
Stijging langdurig ziekteverzuim bij jongeren
Igno Schings, directeur collectieve inkomensverzekeringen bij Nationale-Nederlanden, benadrukt de noodzaak om vooral jongere werknemers goed te monitoren. Ondanks de algemene daling van het ziekteverzuim ziet men een zorgwekkende stijging in het langdurig ziekteverzuim, vooral bij de leeftijdsgroep van 25 tot 35 jaar. Het aantal langdurige ziektemeldingen in deze groep is bijna 5% gestegen. Maar liefst 25,8% van hen kampt met burn-outklachten, aldus het TNO-rapport. Stress door prestatiedruk, sociale druk en financiële onzekerheid spelen hierbij een rol.
Lichte daling in verzuimduur, percentage en kosten
De cijfers van Nationale-Nederlanden, CBS, UWV en TNO tonen een lichte daling van het ziekteverzuimpercentage naar 5,3% in 2023. Hoewel dit lager is dan het hoogtepunt in 2022 (5,6%), blijft het hoger dan voor de coronaperiode (4,4% in 2019). Het hoogste verzuim blijft geregistreerd in de sectoren gezondheidszorg (7,4%) en vervoer en opslag (6,3%). De gemiddelde verzuimduur daalde in 2023 voor het eerst in jaren met 0,8 werkdagen naar 8,2 werkdagen. Dit is vergelijkbaar met het niveau van 2021, maar nog steeds hoger dan voor de coronacrisis in 2019 (7,8 werkdagen). Met een kostenpost van € 350 per dag bedroegen de totale kosten voor Nederland in 2023 ruim € 23,3 miljard.
Doorwerken bij ziekte
Volgens Christiaan Vinkers, klinisch hoogleraar Stress en Veerkracht aan Amsterdam UMC, kan thuiswerken voordelen hebben, maar kan het ook leiden tot minder zichtbare worstelingen bij werknemers. De druk die jongeren ervaren kan resulteren in meer stressklachten en langere uitval door mentale klachten. Het is daarom van belang dat werkgevers proactief zijn in het voorkomen van stress, in plaats van pas in actie te komen wanneer een werknemer al ziek thuis zit.
Preventie en ondersteuning
Om de stijgende trend van langdurig verzuim tegen te gaan, is het van belang dat werkgevers meer doen dan het erkennen van het probleem. Werknemers waarderen een beleid gericht op preventie van psychisch verzuim en structurele ondersteuning.
Enkele Cijfers uit het Trendrapport:
43% van de werkgevers ziet psychische klachten als hoofdoorzaak van langdurig verzuim
21% verwacht een toename van werkgerelateerd psychisch verzuim
26% verwacht een toename van privégerelateerd psychisch verzuim
11% van de werknemers onder de 35 jaar meldt zich langer dan een week ziek vanwege privégerelateerde psychische klachten
31% van de werknemers ervaart druk van de werkgever om door te werken als ze ziek zijn
36% voelt druk om weer aan het werk te gaan voordat ze volledig hersteld zijn
Nationale-Nederlanden publiceert jaarlijks een trendrapport over ziekteverzuim & arbeidsongeschiktheid in Nederland. Dit rapport maakt gebruik van eigen cijfers, onderzoek van Markeffect onder werkgevers en werknemers, alsmede gegevens van het CBS, UWV en TNO.