Ingezonden nieuws

Kabinet wil hogere kinderopvangtoeslag voor meeste ouders

Het demissionaire kabinet wil hogere kinderopvangtoeslag, voor gezinnen met een gezamenlijk jaarinkomen tussen de 30.000 en 160.000 euro. Dit voorstel moet ouders stimuleren om te blijven werken na de geboorte van hun eerste kind en ook hun jongere kinderen naar de opvang te brengen. Het kabinet heeft voor dit plan 429 miljoen euro gereserveerd. De Eerste en Tweede Kamer moeten het voorstel nog goedkeuren. De definitieve toeslagen worden in oktober bekendgemaakt.

Kabinet wil hogere kinderopvangtoeslag

De kinderopvangtoeslag wordt voornamelijk verhoogd voor eerste kinderen. Dit omdat ouders hiervoor nu relatief weinig toeslag ontvangen. Door de verhoging wil het kabinet ouders aanmoedigen om na hun eerste kind te blijven werken en gebruik te maken van kinderopvang.

Uurprijs en inflatie

Bij de vaststelling van de toeslag speelt het uurtarief een belangrijke rol. Voor 2025 is het maximale tarief waarvoor ouders toeslag krijgen vastgesteld op 10,71 euro per uur. In werkelijkheid liggen de tarieven bij veel kinderopvangorganisaties hoger, waardoor ouders het verschil zelf moeten bijleggen. Het kabinet indexeert de maximum-uurprijs niet volledig met de inflatie om de financiële dekking rond de kinderopvang rond te krijgen, wat tot onvrede leidt bij kinderopvangorganisaties.

Kabinet wil hogere kinderopvangtoeslag

Brancheorganisatie Kinderopvang

De Brancheorganisatie Kinderopvang uit kritiek op het niet volledig indexeren van de maximum-uurprijs. Directeur Emmeline Bijlsma stelt dat veel ouders hierdoor alsnog meer gaan betalen. “Wij maken ernstig bezwaar tegen deze wijze van begroten”, aldus Bijlsma. De nieuwe coalitie overweegt bovendien om in 2026 de maximum-uurprijs helemaal niet te indexeren om zo de begroting rond te krijgen.

Informeren

Intercedenten kunnen flexwerkers ondersteunen door hen te informeren over de wijzigingen in de kinderopvangtoeslag en de mogelijke gevolgen hiervan. Zij kunnen advies geven over hoe werknemers hun kinderopvang het beste kunnen organiseren en hen bijstaan bij vragen over toeslagen en tarieven. Intercedenten kunnen ook helpen bij het vinden van betaalbare opvangmogelijkheden en het opstellen van een budgetplanning.

Invloed op de arbeidsmarkt

De verhoging van de kinderopvangtoeslag kan een positieve invloed hebben op de arbeidsmarkt door meer ouders in staat te stellen om te blijven werken. Dit kan de arbeidsparticipatie verhogen en bijdragen aan een evenwichtigere verdeling van werk en zorg. Intercedenten moeten letten op deze veranderingen en hun flexwerkers actief ondersteunen, bijvoorbeeld door hen te informeren over de nieuwe regelingen en hen te helpen bij het regelen van kinderopvang.

Deel dit bericht