Nederlandse werknemers en het recht op om- en bijscholing: Hoe de EU ondersteunt
Twintig procent van de Nederlanders is niet tevreden met zijn of haar baan, blijkt uit onderzoek. Wat veel mensen echter niet weten, is dat zij in Nederland en in andere EU-lidstaten recht hebben op om- en bijscholing. Dit recht maakt het mogelijk om op elk moment in je loopbaan je droombaan te vinden.
Om- en bijscholing als EU-recht
Het recht op om- en bijscholing komt voort uit de Europese pijler van sociale rechten. Deze pijler richt zich op het creëren van meer banen in Europa, het bestrijden van werkloosheid en ongelijkheid, en het toegankelijk maken van werk- en opleidingsmogelijkheden voor alle inwoners.
Nederlandse werknemers en bijscholing
De Europese Unie biedt diverse programma’s, online tools en financiële ondersteuning om inwoners te helpen bij het vinden van opleidingsmogelijkheden of een passende baan. Ook biedt de EU mogelijkheden voor Nederlandse werknemers en bijscholing.
Europass: Een hulpmiddel voor opleiding en loopbaan
Een belangrijk initiatief van de EU is Europass, een online platform dat hulpmiddelen en informatie biedt voor studenten en professionals. Met Europass kun je je digitale vaardigheden testen, suggesties voor cursussen ontvangen en hulp krijgen bij het opstellen van een CV of sollicitatiebrief.
Soft skills ontwikkelen met het Europees solidariteitskorps
Het Europees solidariteitskorps richt zich op jongeren tussen de 18 en 30 jaar en biedt hen de kans om ‘soft skills’ te ontwikkelen. Dit zijn vaardigheden die belangrijk zijn voor goede communicatie en samenwerking. Jongeren kunnen zich via dit initiatief inzetten voor de gemeenschap in Europa en daarbuiten.
Uitwisselingen en buitenlandse werkervaring
Eurodesk en Erasmus+ bieden jongeren de kans om studie- of werkervaring op te doen in verschillende EU-landen. Via deze programma’s hebben al meer dan 3 miljoen mensen in het buitenland gestudeerd of gewerkt.
Financiële ondersteuning voor carrièreontwikkeling
De EU biedt ook financiële ondersteuning aan werkenden en werkzoekenden. De jongerengarantie helpt jongeren onder de 30 jaar bij het vinden van opleidingsmogelijkheden of een baan binnen vier maanden na werkloosheid of schoolverlaten. Daarnaast kunnen ontslagen werknemers via het Europees Fonds voor aanpassing aan de globalisering (EFG) financiële hulp krijgen bij het zoeken naar een nieuwe baan of het starten van een eigen bedrijf.
Samenwerken voor meer banen en minder ongelijkheid
EU-lidstaten werken samen om meer banen te creëren, werkloosheid en ongelijkheid te verminderen en toegang tot werk- en opleidingsmogelijkheden te vergroten. Ontdek hoe de EU jouw carrièrekansen kan vergroten en welke programma’s beschikbaar zijn op de EU-website ‘Samen aan de Slag’. Kom je er niet uit? Dan is het raadzaam om een uitzendbureau backoffice ondersteuner te raadplegen.