Ingezonden nieuws

Zorgen om de zorg: Krapte in een populaire sector

Ondanks de populariteit van de zorgsector, zijn er zorgen om de zorg. Nederland kampt namelijk met een aanhoudend personeelstekort. De aantrekkingskracht van het werken in de zorg staat buiten kijf, met 1 op de 5 werkende Nederlanders in deze sector. Toch blijft de schaarste groot. Waarom is dit het geval en wat kunnen uitzendbureaus doen om deze krapte te verlichten?

Populariteit versus tekort

De zorgsector groeit in populariteit, mede door een stijging van 24% in interesse sinds 2019. Uit onderzoek blijk dat opleidingen in de zorg erg gewild zijn en de sector heeft de meest loyale werknemers. 37% van de zorgmedewerkers wil niet in een andere sector werken, vergeleken met lagere percentages in andere sectoren.

Zorgen om de zorg

Ondanks de populariteit blijft de krapte bestaan door enkele structurele problemen. Veel bestuurders in de zorgsector hebben informele afspraken om elkaars medewerkers niet te benaderen. Dit belemmert de mobiliteit binnen de sector en beperkt de carrièrekansen voor werknemers. Dit zogenoemde “gentlemen’s agreement” zorgt ervoor dat zorginstellingen met twee handen op de rug werven, zonder actieve benadering van personeel bij andere instellingen.

Zorgen om de zorg

Leven na de zorg

Verpleegkundigen en verzorgenden die de zorg verlaten, zoeken vaak werk in andere sectoren. 17% kiest voor administratieve of secretariële functies vanwege lagere werkdruk, minder uren en een betere balans tussen werk en privé. Anderen kiezen voor paramedische dienstverlening, sociaal werk of zelfs sectoren als onderwijs, schoonmaak en horeca.

De maatschappij dat zijn wij

De krapte in de zorgsector kan worden verminderd door een reeks gerichte maatregelen in onze maatschappij. Ten eerste kunnen zorginstellingen stoppen met informele afspraken om elkaars personeel niet te benaderen. Dit verhoogt de mobiliteit en biedt zorgmedewerkers betere carrièremogelijkheden. Daarnaast is het van belang om de arbeidsvoorwaarden te verbeteren door salarissen te verhogen en de werk-privébalans, werktijden en secundaire arbeidsvoorwaarden te verbeteren.

Meer opleidingsmogelijkheden

Investeren in opleiding en scholing is een andere belangrijke maatregel. Meer opleidingsmogelijkheden en continue bijscholing helpen bij het ontwikkelen en behouden van vaardigheden bij zorgmedewerkers. Bovendien kan het verlagen van de werkdruk door efficiëntere werkprocessen en voldoende personeelsbezetting de sector aantrekkelijker maken. Goede leiderschapscursussen en managementtrainingen kunnen bijdragen aan beter leiderschap en een positieve werkcultuur. Flexibele werkmogelijkheden zoals parttime functies, flexibele werktijden en thuiswerkmogelijkheden kunnen ook helpen om een bredere groep medewerkers aan te trekken. Het promoten van boemerang-trajecten, waarbij oud-zorgmedewerkers worden benaderd om terug te keren naar de sector, kan eveneens bijdragen aan het verminderen van de krapte.

Zorgen om de zorg

Cultuur van waardering

Daarsnaast is het belangrijk om een cultuur van waardering en erkenning voor zorgmedewerkers te creëren en te investeren in hun fysieke en mentale gezondheid. Publieke bewustwording van het belang van de zorgsector en maatschappelijke ondersteuning kunnen de waardering voor zorgmedewerkers vergroten, wat de sector als geheel ten goede komt. Applaus op balkon is leuk, maar waardering doormiddel van beter loon en betere arbeidsvoorwaarden zou veel beter zijn. We hebben het wel over de mensen die als taak hebben ons te genezen en te verzorgen.

Kansen voor de uitzendbranche

Uitzendbureaus kunnen een belangrijke rol spelen in het verlichten van de krapte. Door gerichte wervingscampagnes kunnen zij oud-zorgmedewerkers terughalen via speciale “boemerang-trajecten”. Dit houdt in dat medewerkers die eerder in de zorg werkten, opnieuw worden benaderd om terug te keren naar de sector. Er moet  verder geïnvesteerd worden in betere arbeidsvoorwaarden. Het gemiddelde salaris in de zorg bedraagt € 3.455 bruto per maand, variërend van € 2.940 tot € 3.975. Betere salarissen en arbeidsvoorwaarden kunnen helpen om medewerkers te behouden en nieuw talent aan te trekken.

De zorgsector in Nederland is populair, maar kampt met structurele problemen die de krapte in stand houden. Intercedenten en uitzendbureaus kunnen een belangrijke rol spelen door o.a. oud-zorgmedewerkers terug te halen via gerichte wervingscampagnes. Daarnaast zijn verbeteringen in arbeidsvoorwaarden essentieel om de aantrekkingskracht van de sector te behouden en te versterken. Ook is scholing en onderwijs een belangrijke investering. Je zorgt dat jouw flexwerkers op de hoogte blijven en zich verder ontwikkelen. Wat weer zorgt dat de flexwerker meer loon en betere arbeidsvoorwqaarden kan eisen voor zijn of haar diensten. Deze maatregelen zouden de zorgen om de zorg een stuk kunnen verminderen en de sector nog aantrekkelijker maken.

Deel dit bericht