Meerdere aanhoudingen na mensensmokkel bij uitzendbureau
De Nederlandse Arbeidsinspectie heeft in Den Haag en Arnhem zes verdachten gearresteerd in een onderzoek naar mensensmokkel en illegale tewerkstelling. Vier personen worden verdacht van het smokkelen en in dienst nemen van illegale vreemdelingen, terwijl twee anderen zijn aangehouden voor witwassen. Wat dus zorgde voor meerdere aanhoudingen. Alle verdachten zijn werkzaam bij hetzelfde uitzendbureau in Den Haag.
Al geruime tijd onder toezicht
Bij de aanhoudingen zijn woningen en bedrijfspanden doorzocht, waarbij onder andere vier luxe auto’s, 34 bedrijfswagens en een woning in beslag zijn genomen. Daarnaast designerkleding, luze tassen, gouden sieraden, horloges, zonnebrillen en €25.000 aan contant geld. Verder zijn bankrekeningen, vorderingen van opdrachtgevers en leningaflossingen bevroren. Het uitzendbureau stond al geruime tijd onder toezicht van de Arbeidsinspectie. In 2021 ontdekte de inspectie bij een controle vervalste Griekse identiteitskaarten in personeelsdossiers. Na onderzoek bleek dat de werknemers eigenlijk Georgiërs waren.
Een incident in 2022 op de A12 leidde tot de aanhouding van een chauffeur van het Haagse uitzendbureau. Zij vervoerde vier vrouwen, waarvan er twee valse ID-documenten bij zich hadden. De chauffeur verklaarde dat ze mensen moest ophalen en naar hotels brengen voor werkdoeleinden. Het bedrijf ontving sinds 2022 meerdere meldingen bij de Arbeidsinspectie over illegale tewerkstelling van voornamelijk Georgische vreemdelingen met valse Griekse identiteitsbewijzen.
Uitgebreid onderzoek
De aanhoudingen zijn het resultaat van een uitgebreid onderzoek door de Arbeidsinspectie in samenwerking met het Functioneel Parket van het OM, KMar, FIOD, Douane en de Vreemdelingenpolitie, Identificatie en Mensenhandel van de Politie. Het illegaal tewerkstellen van werknemers zonder geldige verblijfs- of tewerkstellingsvergunning in Nederland is strafbaar en ondermijnend voor de samenleving. De Arbeidsinspectie blijft toezicht houden en handhaaft waar nodig. Het onderzoek naar het uitzendbureau wordt voortgezet op instructie van het OM.
Mensensmokkel tegengaan
Wie als uitzendbureau wil bijdragen aan het tegengaan van mensensmokkel, kan dit doen door strikte maatregelen in te voeren in hun dagelijkse praktijk. Dit omvat grondige controles van identiteitsdocumenten om vervalsingen te voorkomen en het nauwlettend onderzoeken van de werk- en woonhistorie van potentiële werknemers. Door regelmatige trainingen over signalen van mensensmokkel en samenwerking met autoriteiten zoals de Arbeidsinspectie en de Vreemdelingenpolitie te bevorderen, kan men verdachte activiteiten tijdig herkennen en rapporteren. Strikte interne procedures voor het aannemen van personeel en het beheer van dossiers dragen ook bij aan een transparante en wettelijke tewerkstellingspraktijk. Deze maatregelen zijn onmisbaar om de integriteit van de uitzendbranche te handhaven en illegale tewerkstelling te voorkomen. Wanneer dit allemaal teveel wordt, kan men een backoffice ondersteuner raadplegen. Zij zijn goed op de hoogte van de wetgeving.