Dalend aantal ZZP’ers en starters baart zorgen
Het aantal zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) en nieuwe ondernemers in Nederland neemt af. In het afgelopen kwartaal schreven opvallend minder mensen zich in als nieuwe bouwbedrijven. Ook stoppen meer mkb-bedrijven met hun activiteiten. Deze trend kan aanzienlijke gevolgen hebben voor de uitzendbranche.
Dalend aantal ZZP’ers en starters
Volgens de Kamer van Koophandel (KVK) steeg het aantal ondernemersvestigingen weliswaar nog, maar de groei zwakt af. In het tweede kwartaal telde de KVK bijna 62.000 nieuwe inschrijvingen, terwijl ruim 33.000 bedrijven stopten. Dit resulteerde in een bescheiden toename van 2,7 procent ten opzichte van een jaar geleden, met 2.554.436 ingeschreven vestigingen eind juni. De KVK suggereert dat verschillende factoren deze daling veroorzaken. Veel mensen kiezen weer voor een vaste baan vanwege aantrekkelijkere cao’s en de zekerheid die een dienstverband biedt. Daarnaast handhaaft de Belastingdienst strenger op schijnconstructies, wat zzp-schap minder aantrekkelijk maakt.
Uitspraak Hoge Raad
Een andere factor is de uitspraak van de Hoge Raad over de koeriers van Deliveroo. De rechter oordeelde dat deze koeriers eigenlijk een arbeidsovereenkomst hadden. Dit leidde ertoe dat meerdere flitsbezorgers Nederland verlieten, wat bijdroeg aan de krimp van het aantal koeriers.
Gevolgen voor de uitzendbranche
Deze ontwikkelingen hebben directe gevolgen voor de uitzendbranche. Het aanbod van beschikbare zzp’ers en nieuwe ondernemers neemt af, wat kan leiden tot een krapte op de arbeidsmarkt. Minder zzp’ers betekent ook minder flexibiliteit voor bedrijven die tijdelijk personeel nodig hebben. Uitzendbureaus kunnen anticiperen op de daling van zzp’ers door hun dienstenaanbod uit te breiden met vaste banen, samen te werken met opleidingsinstituten voor nieuwe talenten. Daarnaast ondernemers ondersteunen bij administratieve en fiscale zaken en de voordelen van flexibele arbeidsvormen te blijven promoten.