Faillissementen blijven verder stijgen: Horeca het hardst getroffen
In juli 2024 steeg het aantal faillissementen met 6 procent ten opzichte van juni, meldt het CBS. Vorige maand gingen 453 bedrijven failliet, 24 meer dan in juni. In de eerste zeven maanden van dit jaar zijn er ongeveer 43 procent meer faillissementen dan in dezelfde periode vorig jaar.
Horeca hard getroffen
Sinds het voorjaar van 2022 is het aantal faillissementen elke maand hoger dan een jaar eerder. De cijfers zijn nu ook hoger dan voor de coronapandemie. De horeca heeft in juli de grootste stijging in faillissementen laten zien. Dit komt omdat er veel horecazaken zijn, en deze sector is relatief hard getroffen. Ook al gingen er veel bedrijven in de handel failliet, de horeca was relatief gezien het zwaarst getroffen. Ter vergelijking: in juni 2024 gingen 349 bedrijven failliet. Voorbeelden van faillissementen zijn de kledingwinkelketen Scotch & Soda en in juli de winkels van Esprit, die binnenkort sluiten.
Steunmaatregelen
De laagste aantallen faillissementen waren in augustus 2021, tijdens de coronapandemie, toen gingen slechts 109 bedrijven failliet. Dit kwam door steunmaatregelen zoals uitstel van belastingbetalingen en hulp voor vaste lasten. Sinds 2022 ontvangen bedrijven geen steun meer. Ze hebben te maken met hogere energiekosten, loonkosten, rente en een vertraagde economie. Iets wat bijdraagt aan de stijging van het aantal faillissementen.
Wat zijn de mogelijkheden?
De uitzendbranche kan inspelen op de stijging van faillissementen door flexibele arbeidscontracten te bieden, die bedrijven helpen om kosten te beheren zonder langdurige verplichtingen. Dit biedt zowel opdrachtgevers als flexwerkers de benodigde flexibiliteit om zich aan te passen aan economische schommelingen. Daarnaast kunnen intercedenten ondersteuning bieden bij de herplaatsing van flexwerkers die getroffen zijn door faillissementen. Door netwerken en samenwerkingen te benutten, kunnen ze de overgang naar nieuw werk vergemakkelijken.