Groei aantal zelfstandigen in Groningen: Trends en verwachtingen
In de arbeidsmarktregio Groningen vervult 21 procent van de werkenden een zelfstandige functie, volgens cijfers van het UWV. Wat uiteindelijk neerkomt op bijna 95.000 banen. Dit percentage ligt net onder het landelijk gemiddelde van 22 procent in 2023, waarbij in totaal ruim 2,5 miljoen banen door zelfstandigen worden ingevuld. Dit is een aanzienlijke groei van het aantal zelfstandigen in Groningen, vergeleken met tien jaar geleden.
Oorzaken van lagere percentages in Groningen
Groningen heeft een iets lager aandeel zelfstandigen dan gemiddeld in Nederland. Dit komt doordat de regio relatief minder werkgelegenheid biedt in sectoren zoals landbouw en dienstverlening, die in andere delen van het land een groter aandeel zelfstandigen aantrekken.
Verwachte groei in 2024 en 2025
Het aantal zelfstandigenbanen zal naar verwachting blijven stijgen, zowel landelijk als in Groningen. Het UWV voorspelt een groei van 0,9 procent in 2024 en 0,8 procent in 2025, waarmee het aantal zelfstandigenbanen in Nederland naar 2,6 miljoen groeit. In Groningen wordt een vergelijkbare groei verwacht.
Verschillen tussen zelfstandigen en werknemers
Het aantal zelfstandigenbanen groeit sneller dan het aantal werknemersbanen. Veel mensen kiezen bewust voor zelfstandig ondernemerschap vanwege de grotere vrijheid en de mogelijkheid nieuwe uitdagingen aan te gaan.
Kenmerken van de zelfstandigenpopulatie
Nederland telt ruim 1,2 miljoen zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers). De meeste zijn mannen boven de 45 jaar. Inclusief mensen die zzp-schap als bijverdienste hebben, ligt het aantal zzp’ers op 1,8 miljoen, waarvan 1,1 miljoen hun belangrijkste inkomen uit deze bron halen.
Wat betekent dit voor de uitzendbranche?
Voor de uitzendbranche is het belangrijk om te begrijpen waarom het percentage zelfstandigen in Groningen lager is dan het landelijke gemiddelde. Ook is het belangrijk om in te spelen op de verwachte groei in zelfstandigenbanen. Dit kan bijvoorbeeld door diensten aan te bieden die aansluiten bij de specifieke behoeften van deze groeiende groep. Door inzicht te hebben in de sectorale verschillen en de redenen voor zelfstandig ondernemerschap, kunnen gerichte strategieën worden ontwikkeld om deze doelgroep beter te ondersteunen. De zelfstandigenmarkt in Groningen ontwikkelt zich, zij het in een iets lager tempo dan landelijk. Uitzendbureaus en intercedenten kunnen hierop inspelen door gerichte diensten en ondersteuning te bieden aan deze groeiende groep zelfstandigen.