Ingezonden nieuws

Economisch beeld is negatiever geworden. Hoe kan de uitzendbranche hier op inspelen?

De informatie uit de CBS Conjunctuurklok van augustus 2024 wijst op een verdere verslechtering van het economische klimaat ten opzichte van juli. In totaal presteerden 11 van de 13 indicatoren slechter dan hun langjarige trend. Consumentenvertrouwen bleef ongewijzigd negatief, terwijl producenten iets minder pessimistisch waren. Het vertrouwen onder consumenten en producenten bleef echter onder het gemiddelde van de afgelopen 20 jaar, wat wijst op aanhoudende onzekerheid in de economie. Wat er weer voor zorgt dat het economisch beeld negatiever is geworden.

Economisch beeld negatiever geworden

Economisch beeld negatiever geworden

De uitgaven van huishoudens zijn in juni 2024 met 0,7 procent gedaald ten opzichte van een jaar eerder, vooral doordat minder goederen werden gekocht. Ook de export van goederen nam af, met een krimp van 1,0 procent in juni, waarbij vooral de uitvoer van machines en transportmiddelen lager was dan in 2023. De investeringen in vaste activa daalden met 10,3 procent, met name door minder uitgaven aan infrastructuur, gebouwen en voertuigen.

De industriële productie in Nederland daalde in juni 2024 met bijna 5 procent op jaarbasis. Hoewel de productie op maandbasis licht steeg met 0,8 procent in vergelijking met mei, toont de jaar-op-jaar vergelijking een aanhoudende krimp in de sector. Deze negatieve trend zet de druk op industrieën die al te maken hebben met een afnemende vraag en lagere exportcijfers.

Economisch beeld negatiever geworden

Stijging aantal faillissementen

In juli 2024 steeg het aantal faillissementen met 6 procent ten opzichte van juni, wat bijdraagt aan een stijging van 43 procent in het aantal faillissementen in de eerste zeven maanden van 2024 ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dit benadrukt de verslechterende financiële situatie voor veel bedrijven, vooral in een economische omgeving die gekenmerkt wordt door krimp en onzekerheid.

Desondanks steeg het bruto binnenlands product (bbp) in het tweede kwartaal van 2024 met 1,0 procent ten opzichte van het eerste kwartaal. Deze groei werd vooral gedragen door de export van goederen en een lichte toename van investeringen en overheidsconsumptie. Dit suggereert dat er nog steeds veerkracht is in bepaalde delen van de economie, ondanks de bredere economische uitdagingen.

Arbeidsmarkt blijft onder druk staan

De arbeidsmarkt blijft onder druk staan, met een afname van het aantal openstaande vacatures en een stabilisatie van het aantal werklozen op 370 duizend in juli 2024. Hoewel de totale gewerkte uren iets zijn gestegen in het tweede kwartaal, neemt de vraag naar arbeidskrachten af, wat gevolgen kan hebben voor de uitzendbranche en flexwerkers.

Transparante communicatie is nodig

Uitzendbureaus kunnen hun flexwerkers ondersteunen door transparante communicatie te bieden over veranderingen in de arbeidsmarkt en relevante wetgeving, zoals de Wet DBA. Dit helpt onzekerheid te verminderen en flexwerkers beter voor te bereiden op mogelijke veranderingen. Daarnaast kunnen bureaus diversificatie van opdrachten aanbieden, zodat flexwerkers in verschillende sectoren aan de slag kunnen, wat hun kansen op werk vergroot.

Investeren in scholing

Investeren in scholing en ontwikkeling is een andere belangrijke manier om flexwerkers te ondersteunen. Door hen trainingen en bijscholing aan te bieden, vergroten ze hun inzetbaarheid, vooral in opkomende sectoren. Uitzendbureaus kunnen ook helpen door advies te geven over arbeidsrechtelijke kwesties en flexibele contractvormen aan te bieden die passen bij de persoonlijke behoeften van de flexwerkers.

Maatwerk en flexibiliteit

Daarnaast kunnen uitzendbureaus flexwerkers voorzien van psychologische en financiële ondersteuning, vooral in tijden van economische onzekerheid. Dit kan bijvoorbeeld via stressmanagementworkshops of hulp bij het regelen van inkomenszekerheid. Door maatwerk en flexibiliteit te bieden, kunnen uitzendbureaus de betrokkenheid en tevredenheid van hun flexwerkers vergroten en tegelijkertijd hun eigen positie op de arbeidsmarkt versterken.

Deel dit bericht