Ingezonden nieuws

Prinsjesdag 2024: Wat weten we nu al en wat is de impact op de uitzendbranche?

Prinsjesdag, die op dinsdag 17 september plaatsvindt, markeert de presentatie van de Rijksbegroting voor het komende jaar. Deze jaarlijkse gebeurtenis is het moment waarop de regering de Miljoenennota en het Belastingplan 2025 aan de Tweede Kamer overhandigt. Dit jaar onthult het kabinet verschillende belangrijke veranderingen die invloed zullen hebben op de arbeidsmarkt en het ondernemersklimaat in Nederland. Wat er precies bekend wordt gemaakt, is nog niet geheel bekend. Maar dit is wat we tot nu toe weten.

Prinsjesdag 2024 wat weten we

De 30%-regeling voor expats, die fiscaal voordeel biedt, wordt verlaagd naar 27 procent. Deze wijziging is bedoeld om de negatieve impact van de afbouw op de migratie van kenniswerkers te verminderen. De verlaging kan echter de aantrekkelijkheid van Nederland voor internationale talenten beïnvloeden. Daarnaast verhoogt de regering de beperking van renteaftrek in de vennootschapsbelasting van 20 naar 25 procent van de winst. Deze maatregel ontlast ondernemers, hoewel de overheid tegelijkertijd de giftenaftrek binnen de vennootschapsbelasting beperkt. De premie voor het Algemeen Werkloosheidsfonds (AWf) stijgt met 0,1 procent. Deze verhoging beoogt extra inkomsten en moedigt bedrijven aan om werknemers in vaste dienst te nemen door een lagere premie voor vast personeel te hanteren.

Prinsjesdag 2024 wat weten we

De MKB-winstvrijstelling

De MKB-winstvrijstelling wordt verlaagd naar 12,7 procent, wat een wijziging betekent van eerdere plannen om de vrijstelling verder te verlagen. Tevens verlaagt het nieuwe kabinet de belastingtarieven op aardgas voor lagere verbruiksschijven en keert eerdere verhogingen terug. Deze maatregel kan de operationele kosten voor bedrijven verlagen. Een tijdelijke regeling voor vroegpensioen wordt verder besproken om een hoge RVU-heffing op lagere inkomens te voorkomen.

Ook wordt de voorgenomen afschaffing van de inkoopfaciliteit voor eigen aandelen teruggedraaid, wat beursgenoteerde bedrijven in staat stelt aandelen zonder dividendbelasting in te kopen en de concurrentiepositie van Nederland kan versterken. De tijdelijke regeling voor vroegpensioen voor lage inkomens wordt verder besproken. Deze regeling voorkomt een hoge RVU-heffing en kan invloed hebben op de kosten van vervroegd pensioen. Ook wordt de afschaffing van de inkoopfaciliteit voor eigen aandelen teruggedraaid. Iets wat beursgenoteerde bedrijven in staat stelt aandelen zonder dividendbelasting in te kopen en zo de concurrentiepositie van Nederland te versterken.

Prinsjesdag 2024 wat weten we

Impact van de verlaging van de 30%-regeling op wervingsstrategieën

De verlaging van de 30%-regeling voor expats kan de aantrekkelijkheid van Nederland als bestemming voor internationale talenten verminderen. Uitzendbureaus en intercedenten moeten hun wervingsstrategieën hierop afstemmen. Dit kan door extra waarde te bieden, zoals aantrekkelijke werkvoorwaarden en ontwikkelingsmogelijkheden. Het is belangrijk om kandidaten te informeren over alternatieve voordelen en de waarde van de rol die ze zullen vervullen.

Effect van de stijging van de WW-premie

De stijging van de WW-premie kan de kostenstructuur van bedrijven verhogen, vooral voor flexibele arbeidscontracten. Dit kan bedrijven ontmoedigen om flexwerkers in dienst te nemen en hen aanmoedigen om meer vaste medewerkers aan te nemen. Het is dan ook zaak om bedrijven te adviseren over hoe ze de extra kosten kunnen beheren. Daarnaast is het nodig hen te helpen bij het vinden van een balans tussen vaste en flexibele medewerkers.

Voordelen van de verhoogde renteaftrek

De verhoging van de renteaftrek in de vennootschapsbelasting biedt ondernemers de mogelijkheid om een groter deel van hun renteaftrekken te benutten. Dit kan leiden tot een lagere belastingdruk en meer ruimte voor investeringen. Ondernemers moeten hun financiële strategieën herzien om optimaal te profiteren van deze belastingvoordelen en hun liquiditeit te verbeteren.

Prinsjesdag 2024 wat weten we

De verlaging van de energiebelasting

De verlaging van de energiebelasting kan de operationele kosten voor bedrijven verlagen. Ondernemers moeten hun energiecontracten herzien en mogelijk investeren in energie-efficiëntie om maximaal voordeel te halen uit de lagere belastingtarieven. Dit kan bijdragen aan een efficiënter kostenbeheer en mogelijk extra budgetruimte creëren voor andere bedrijfsdoeleinden.

Aanbevelingen voor intercedenten

Intercedenten moeten rekening houden met deze veranderingen bij het adviseren van hun flexwerkers en opdrachtgevers. Het verbeteren van arbeidsomstandigheden, het aanbieden van flexibele werkopties en het optimaliseren van wervingsprocessen zijn nodig om aan te passen aan de nieuwe omstandigheden. Door advies te geven en aanpassingen in wervingsstrategieën door te voeren, kunnen uitzendbureaus helpen om succesvol te navigeren door de veranderingen die Prinsjesdag met zich meebrengt. Door goed op de hoogte te blijven van de laatste beleidswijzigingen kunnen uitzendbureaus effectiever inspelen op de behoeften van hun klanten en flexwerkers en zo beter navigeren door de veranderende arbeidsmarkt.

Strategische aanpassingen nodig

Bedrijven moeten hun strategieën herzien in het licht van de veranderingen in belastingregels en premies. Dit omvat het aanpassen van hun wervingsbeleid, het beheren van kosten door middel van belastingvoordelen en het optimaliseren van hun energieverbruik. Door deze aanpassingen kunnen bedrijven efficiënter opereren en beter voorbereid zijn op de uitdagingen van de arbeidsmarkt.

Deel dit bericht