Ingezonden nieuws

Uitzendbranche ziet daling in uitzenduren en omzet

In de periode van 12 augustus tot en met 8 september is het aantal uitzenduren in Nederland met 7% afgenomen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Ook de omzet in de sector daalde licht, met 1%. Deze cijfers komen uit de nieuwste marktmonitor van de ABU (Algemene Bond Uitzendondernemingen). Omdat de hoeveelheid werkbare dagen gelijk was aan vorig jaar, is geen aanpassing van de cijfers nodig.

Daling in uitzenduren en omzet

De uitzenduren daalden sterk in de administratieve sector (-15%) en technische sector (-12%), met bijbehorende omzetdalingen van respectievelijk 8% en 5%. In de industriële sector nam het aantal uren ook af (-3%), maar de omzet steeg met 4%. Deze cijfers wijzen op uitdagingen voor de uitzendbranche, met name in administratieve en technische beroepen, terwijl de industriële sector enige veerkracht toont in omzet.

Wat betekent dit voor uitzendbureaus?

De cijfers laten zien dat de vraag naar uitzendkrachten afneemt in verschillende sectoren. Voor intercedenten is het belangrijk om hierop in te spelen door met flexwerkers en opdrachtgevers in gesprek te gaan over de veranderende marktomstandigheden.

Daling in uitzenduren en omzet

Belangrijkste aandachtspunten

De uitzendbranche ziet flinke krimp in de administratieve en technische sectoren, zowel in uitzenduren als omzet, wat vraagt om een proactieve aanpak. Intercedenten kunnen flexwerkers begeleiden naar sectoren met een stabielere vraag, terwijl de industriële sector ondanks een daling in uren een stijging in omzet laat zien, wat duidt op kansen in gespecialiseerde of hoger betaalde functies. Omscholing kan hier een effectieve oplossing zijn.

Om succesvol in te spelen op deze trends, is het voor intercedenten belangrijk om nauw contact te houden met opdrachtgevers over hun personeelsbehoeften en flexwerkers te ondersteunen met relevante trainingen. Door sectorale ontwikkelingen te volgen, kunnen intercedenten betere matches maken tussen vraag en aanbod en zo zowel flexwerkers als opdrachtgevers optimaal helpen.

Daling in uitzenduren en omzet

Aandachtspunten voor intercedenten

De administratieve sector kampt met een sterke daling in zowel uitzenduren als omzet, waardoor het voor intercedenten belangrijk is om flexwerkers naar sectoren met stabielere vraag te begeleiden. In de industriële sector neemt de omzet toe, ondanks minder uren, wat kansen biedt voor gespecialiseerde of beter betaalde functies. Daarentegen vraagt de technische sector, waar zowel uren als omzet dalen, om een creatieve aanpak bij het matchen van vraag en aanbod.

Voor intercedenten is het cruciaal om in gesprek te blijven met opdrachtgevers over hun personeelsplannen en flexwerkers te helpen met relevante opleidingen. Het nauwkeurig volgen van trends in de markt stelt intercedenten in staat beter in te spelen op veranderingen, wat zowel de werkzoekenden als de opdrachtgevers ten goede komt.

Uitzendbranche onder druk

De uitzendbranche staat onder druk, door de daling in uitzenduren en omzet. Vooral in administratieve en technische sectoren. Als intercedent is het essentieel om flexibel in te spelen op deze veranderingen door de juiste begeleiding en ondersteuning te bieden aan flexwerkers. Dit helpt niet alleen om hen aan werk te houden, maar versterkt ook de positie van het uitzendbureau in een uitdagende markt.

Deel dit bericht