Ingezonden nieuws

Hoe meer emancipatie, hoe meer vrouwelijke zelfstandigen

Uit recent onderzoek blijkt dat meer emancipatie in een land zorgt voor meer vrouwelijke zelfstandigens. In de Europese Unie is inmiddels 36% van de zzp’ers vrouw, met duidelijke verschillen per land. Het onderzoek, koppelt de resultaten van de Gender Gap Index (GGI) aan het percentage vrouwelijke zzp’ers. Hieruit blijkt dat in landen met een kleinere genderkloof het aantal vrouwelijke zelfstandigen aanzienlijk hoger ligt. Deze trend onderstreept het belang van het bevorderen van gelijke kansen als motor voor economische groei en meer ondernemerschap onder vrouwen.

Meer emancipatie meer vrouwelijke zelfstandigen

Meer emancipatie meer vrouwelijke zelfstandigen

In Nederland is 37,8% van de zzp’ers vrouw, waarmee het land op de elfde plaats staat in Europa. Landen zoals Luxemburg en Letland scoren het hoogst, met respectievelijk 50,7% en 49,8% vrouwelijke zzp’ers. Uit het onderzoek blijkt ook dat in landen waar zzp’ers minder uren werken, het aandeel vrouwen onder de zelfstandigen hoger ligt. Het zzp-schap biedt vrouwen flexibiliteit om werk beter te combineren met andere verantwoordelijkheden, zoals zorgtaken. In Nederland werken zzp’ers gemiddeld 33,6 uur per week, wat onder het Europese gemiddelde ligt van 40,9 uur. Deze combinatie van flexibiliteit en autonomie maakt het zzp-schap aantrekkelijk voor vrouwen en stimuleert hun deelname aan de arbeidsmarkt.

Meer emancipatie meer vrouwelijke zelfstandigen

Wat kan er gedaan worden?

Uitzendbureaus en intercedenten kunnen de groeiende groep vrouwelijke zzp’ers beter ondersteunen door in te spelen op hun specifieke behoeften en uitdagingen. Dit kan door vrouwen te informeren over kansen binnen hun vakgebied en door werkgevers te adviseren om flexibele werkregelingen te bieden. Deze flexibiliteit sluit aan bij de wensen van veel vrouwelijke zelfstandigen en bevordert langdurige samenwerking en talentinstroom. Daarnaast is het stimuleren van gelijke kansen op de arbeidsmarkt essentieel. Intercedenten hebben hierin een belangrijke taak door gendergelijkheid te bevorderen, wat de deelname van vrouwen als zzp’er verder stimuleert. Dit biedt uitzendbureaus kansen om hun dienstverlening te versterken en vrouwelijke zzp’ers te ondersteunen in hun professionele groei.

 

Deel dit bericht