Ingezonden nieuws

Arbeidsmarkt 2024: Groei in vacaturevervulling en personeelsbehoud

De spanning op de arbeidsmarkt blijft hoog, ondanks een lichte daling in het aantal openstaande vacatures. Met 108 vacatures per 100 werklozen, blijft het voor veel werkgevers een uitdaging om personeel te vinden. Volgens recente CBS-cijfers slagen echter steeds meer bedrijven erin hun teams te versterken, terwijl de focus steeds meer ligt op het behouden van vast personeel. Dit wordt bevestigd door een onderzoek van een recruitmentbureau, dat in juni en juli 2024 werd uitgevoerd onder 250 werkgevers.

Groei vacaturevervulling en personeelsbehoud

Groei vacaturevervulling en personeelsbehoud

Het onderzoek laat zien dat 56,67% van de werkgevers in sectoren zoals finance, IT, administratie en HR zich richt op het behouden van personeel in vaste functies. Daarnaast geeft 35,33% van de ondervraagde werkgevers aan dat ze hun personeelsbestand willen uitbreiden. De trend van vaste dienstverbanden zet zich voort, met 5,5 miljoen mensen die nu een vast contract hebben. Hoewel vaste functies de voorkeur genieten, blijft er ook vraag naar tijdelijke krachten. Zo geeft 48,33% van de werkgevers aan tijdelijke medewerkers te willen behouden, terwijl 27,33% hun aantal wil uitbreiden. Per sector verschillen de wervingsbehoeften: IT richt zich op vaste functies binnen automatisering en machine learning, terwijl in de administratie vooral tijdelijke krachten worden gezocht.

Groei vacaturevervulling en personeelsbehoud

Wat betekent dit?

Voor intercedenten biedt deze trend mogelijkheden om werkgevers te adviseren over het behoud van talent. Daarnaast het invullen van openstaande functies, zowel vast als tijdelijk. Het is belangrijk om werkgevers te helpen bij het creëren van aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden, met aandacht voor zowel het bieden van zekerheid (vaste contracten) als flexibiliteit (tijdelijke krachten).

Deel dit bericht