Ingezonden nieuws

Wtta: Strengere regels voor uitzenders vanaf 2027

De flexmarkt krijgt te maken met strengere regels door de Wet Toelating Terbeschikkingstelling Arbeidskrachten (Wtta). Deze wet, die naar verwachting vanaf 1 januari 2027 in werking treedt, verplicht uitzenders, payrollbedrijven en detacheerders om een officiële toelating te hebben van de Toelatende Instantie binnen het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Zonder deze toelating mogen zij geen arbeidskrachten meer uitzenden.

 

Waarom de Wtta?

De Wtta is ingevoerd na een rapport over misstanden in de flexbranche, waarbij arbeidsmigranten vaak te maken hadden met slechte huisvesting, onveilige werkomstandigheden en onduidelijke informatie. De wet is bedoeld om de betrouwbaarheid en kwaliteit in de sector te verhogen, malafide praktijken tegen te gaan en flexwerkers beter te beschermen. De Toelatende Instantie (TI), die onder het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid valt, zal verantwoordelijk zijn voor het beoordelen van toelatingsaanvragen en kan in geval van ernstige misstanden toelatingen schorsen of intrekken.

 

Voor wie geldt de Wtta?

De Wtta is van toepassing op uitzendbureaus, payrollbedrijven, detacheerders en alle andere organisaties die vallen onder de Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs (Waadi). Bedrijven die personeel inhuren, moeten zelf controleren of de uitlener geregistreerd staat in het openbare toelating register. 

Er zijn echter uitzonderingen, zoals:

  • Bedrijven die personeel uitlenen binnen hun eigen organisatie.
  • Bedrijven die tijdelijk personeel aan elkaar uitlenen als vorm van onderlinge hulp, waarbij alleen loonkosten worden doorberekend.
  • Bedrijven die minder dan 10% van hun omzet halen uit uitgeleend personeel en een omzetgrens van 5 miljoen euro per 12 maanden niet overschrijden, kunnen een ontheffing aanvragen.

 

De eisen voor een toelating

De eisen voor de toelating bestaan uit vier onderdelen: het normenkader, het aantoonbaar naleven van het normenkader , de VOG voor rechtspersonen en een waarborgsom.

Het normenkader

Het normenkader bevat de eisen waaraan iedere uitlener wordt getoetst, en de controles verlopen op dezelfde manier als bij de Stichting Normering Arbeid (SNA). Elke uitlener is zelf verantwoordelijk voor het plannen van inspecties door erkende instellingen, waarna een positief rapport kan worden opgemaakt. Naast het verkrijgen van een positieve rapportage, moet een bedrijf ook voldoen aan het normenkader. De Toelatende Instantie (TI) kan besluiten af te wijken van een positieve rapportage als er aanwijzingen zijn dat het normenkader niet structureel wordt nageleefd. In dat geval is de TI bevoegd om het bedrijf uit het register te schorsen, zelfs als er een positieve inspectie is uitgevoerd.

Onderdelen Wtta normenkader

  • Het bestaande SNA-normenkader (NEN 4400-01 of NEN 4400-2).
  • Het toepassen van het juiste loon volgens het loonverhoudingsvoorschrift (inlenersbeloning).
  • Extra eisen voor de arbeidsovereenkomst om de afspraken duidelijker te maken en te versterken.
  • Voldoen aan de vereisten voor huisvestingcertificering.
  • Aanvullende eisen voor de urenregistratie, waaronder het vastleggen van begin- en eindtijden per dag of shift, inclusief niet-betaalde pauzes.

Op dit moment zijn er discussiepunten over het bevorderen van gelijke kansen in het wervingsproces, bijvoorbeeld door een antidiscriminatiebeleid, en het waarborgen van de veiligheid op de werkplek door het vastleggen van risico’s en het communiceren hiervan naar werknemers.

Een VOG voor rechtspersonen

Een Verklaring Omtrent het Gedrag voor rechtspersonen (VOG RP) is een schriftelijke verklaring waarmee een bedrijf aantoont dat het geen strafbare feiten heeft gepleegd die een risico vormen voor de werkomstandigheden. Bij de aanvraag van het VOG RP onderzoekt de screeningsautoriteit Justis of uw Nederlandse onderneming ooit in aanraking is geweest met justitie.

Waarborgsom

Als uitlener moet je voor een verplichte toelating een waarborgsom van 100.000 euro stellen, die daadwerkelijk wordt overgemaakt (een bankgarantie is niet toegestaan). Het bedrag kan worden gebruikt door de Toelatende Instantie (TI) als het bedrijf de regels niet naleeft. Anders krijg je het geld na vier jaar terug. Startende bedrijven mogen beginnen met 50.000 euro en moeten binnen zes maanden het resterende bedrag betalen, zodat ze de kans krijgen om hun onderneming op te starten.

Uitzonderingen: 

  • Je staat vier jaar onafgebroken ingeschreven bij de KvK als uitlener met een Waadi-registratie.
  • Je hebt aantoonbaar uitzendkrachten ter beschikking gesteld in de afgelopen vier jaar.
  • Je kunt een schone verklaring van de Belastingdienst aanvragen, die bevestigt dat je hebt voldaan aan de verplichtingen voor premies en belastingen. Deze verklaring mag niet ouder zijn dan drie maanden op het moment van aanvraag.

 

Overgangsregeling

Als je vóór 1 juli 2026 een toelating aanvraagt en op 30 juni 2026 beschikt over een geldig SNA-Certificaat, kom je in aanmerking voor de overgangsregeling. Dit biedt de mogelijkheid om eenvoudig deel te nemen aan het nieuwe toelatingsstelsel. Bedrijven die hun aanvraag na 1 juli 2026 indienen, vallen niet onder deze regeling en moeten uiterlijk per 1 januari 2027 zijn toegelaten. Als dat niet het geval is, mogen ze geen werknemers meer ter beschikking stellen.

 

Tijdlijn naar 1 januari 2027

Als je van plan bent om de toelatingsaanvraag voor 1 juli 2025 in te dienen, kan je dit t/m 31 december 2025 aanmelden bij de minister. Houd er rekening mee dat na de aanvraag zo snel mogelijk een volledig inspectierapport ingediend moet worden.

1 januari 2026 – 1 juli 2026

In deze periode moet je zorgen voor een geldig SNA-certificaat en een VOG RP, en je aanvraag voor toelating bij de Toelatende Instelling (TI) indienen. Meld je ook aan bij Normec VRO voor controle op het nieuwe normenkader. Na controle ontvang je een conceptrapport, waarin je afwijkingen kunt herstellen voordat het definitieve rapport naar de TI gaat. Als je al SNA-gecertificeerd bent en vóór 30 juni 2026 aanvraagt, kun je gebruikmaken van het overgangsrecht en alleen je SNA-registratie overleggen.

1 juli 2026 – 1 januari 2027

Gebruik deze periode om afwijkingen in je inspectierapport te herstellen, zodat je vanaf 1 januari 2027 een goedgekeurd rapport hebt. De toelatingsplicht gaat in op 1 januari 2027. Als je dan geen toelating hebt, mag je geen arbeidskrachten meer uitlenen en moet je lopende contracten beëindigen.

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de flexbranche. Volg Flexupdate voor het actuele nieuws en inzichten.

Deel dit bericht