Ingezonden nieuws

Wet banenafspraak: alles op een rij

Op 11 februari is het wetsvoorstel voor de Wet banenafspraak aangenomen in de Tweede Kamer. Dit wetsvoorstel brengt een aantal veranderingen binnen de Participatiewet. In dit artikel leggen we uit wat de Wet banenafspraak precies inhoudt, wat er verandert, hoe het nieuwe systeem werkt en wat de quotumregeling inhoudt voor werkgevers.

 

Wat is de Wet banenafspraak?

De Wet banenafspraak is bedoeld om werkgevers te stimuleren om mensen met een arbeidsbeperking in dienst te nemen. Dit geldt ook voor mensen met een Wajong-uitkering en voor schoolverlaters van het voortgezet speciaal onderwijs en praktijkonderwijs. Het doel van de wet is om deze mensen meer kansen op werk te geven en hen te helpen aan een plek op de arbeidsmarkt. De Wet banenafspraak moet ervoor zorgen dat mensen met een arbeidsbeperking makkelijker werk vinden en kunnen blijven werken.

 

Het nieuwe systeem

Op dit moment kan een werkgever een boete krijgen als hij niet genoeg banen voor mensen met een arbeidsbeperking heeft. In het nieuwe systeem worden deze boetes omgezet in heffingen en bonussen. Werkgevers krijgen een heffing als ze niet voldoen aan hun verplichtingen, en een bonus als ze het vereiste aantal banen wel creëren. Dit systeem moet werkgevers aanmoedigen om meer werkplekken te bieden aan mensen met een arbeidsbeperking. Het nieuwe systeem gaat in op 1 januari 2026, zodat werkgevers genoeg tijd hebben om zich voor te bereiden op de veranderingen.

 

Wat verandert er nog meer?

Er zijn een aantal aanpassingen door het nieuwe wetsvoorstel: 

  • Één gezamenlijke banenafspraak voor alle werkgevers

Er komt één banenafspraak voor alle werkgevers, wat betekent dat er geen onderscheid meer wordt gemaakt tussen overheidswerkgevers en bedrijven. Dit maakt de regels eenvoudiger en duidelijker voor iedereen.

  • Loonkostenvoordeel beperking van 3 jaar afgeschaft 

Werkgevers kunnen het loonkostenvoordeel blijven ontvangen zolang een werknemer uit de doelgroep in dienst blijft. Dit was voorheen beperkt tot drie jaar. Deze wijziging maakt het voor werkgevers aantrekkelijker om mensen met een arbeidsbeperking langdurig in dienst te houden.

  • Minder administratie 

De administratieve lasten voor werkgevers worden door de aanpassingen verlaagd. Werkgevers hoeven geen doelgroepverklaring meer aan te vragen bij het UWV om loonkostenvoordeel te ontvangen. In plaats daarvan kunnen ze dit eenvoudig aanvragen via de loonaangifte bij de Belastingdienst. 

Er zijn twee uitzonderingen voor de quotumregeling. Ten eerste hoeven kleine werkgevers met maximaal 25 fte niet aan de quotumregeling te voldoen. Dit betekent dat ze niet verplicht zijn om extra banen voor mensen met een arbeidsbeperking te creëren. Ten tweede betalen grote werkgevers die arbeidskrachten uitzenden of mensen in dienst hebben op een beschutte werkplek geen opslag voor deze medewerkers. 

 

Jouw voordeel met Flexsupport

Bij Flexsupport begrijpen we hoe belangrijk het is voor uitzendbureaus en werkgevers om op de hoogte te blijven van de laatste wetgeving en veranderingen. De Wet banenafspraak is niet alleen nuttig voor mensen met een arbeidsbeperking, maar ook voor werkgevers die actief willen bijdragen aan een inclusieve arbeidsmarkt. 

Wij helpen je graag met het ondersteunen van de backoffice-diensten van jouw uitzendbureau. Zo kan jij meer tijd besteden aan de juiste match maken tussen werkgevers en kandidaten uit de doelgroep. Neem contact met ons op en ontdek alle mogelijkheden. 

Deel dit bericht