Ingezonden nieuws

Bouwsector: Angst voor een nieuwe bouwcrisis.

Op 8 juli 2024 heeft de bouwsector een dringende oproep gedaan aan het nieuwe kabinet om de waterkwaliteit in Nederlandse sloten en rivieren te verbeteren. Deze oproep komt voort uit de vrees dat, zonder verbetering, de bouw van woningen vertraging zal oplopen. Verschillende partijen uit de sector, zoals Bouwend Nederland, Aedes en NEPROM, benadrukken dat dit probleem vergelijkbaar kan zijn met de langdurige stikstofcrisis, die al jarenlang bouwprojecten dwarsboomt. de angst voor nieuwe bouwcrisis is dan ook groot.

De Kaderrichtlijn Water

Het centrale punt van zorg ligt bij de Kaderrichtlijn Water (KRW), die bepaalt dat de Nederlandse wateren uiterlijk in 2027 een gezond leefgebied moeten bieden voor planten en dieren. Op dit moment blijft Nederland achter op de gestelde doelen van de Europese Unie. De bouwsector vreest dat de naleving van deze richtlijn zal leiden tot moeilijkheden bij het verkrijgen van bouwvergunningen, wat kan resulteren in aanzienlijke vertragingen in bouwprojecten.

Martijn Verwoerd van Bouwend Nederland benadrukt het belang van tijdige actie: “De kwaliteit van het water kan grote maatschappelijke impact hebben, vergelijkbaar met de pfas- en stikstofproblematiek. Door nu te investeren in schoner water kunnen veel problemen in de toekomst voorkomen worden.” Ook Aedes, de vereniging voor woningcorporaties, deelt deze bezorgdheid. Voorzitter Martin van Rijn wijst op de acute woningnood in Nederland en benadrukt dat verdere vertragingen onacceptabel zijn: “Een nieuwe crisis als gevolg van waterkwaliteit kunnen we ons simpelweg niet veroorloven.”

Angst voor nieuwe bouwcrisis

Steun van natuurorganisaties

Natuurorganisaties, waaronder Natuurmonumenten en Natuur & Milieu, steunen de oproep van de bouwsector vanwege de directe impact op de natuur. Ook Ecologie Autoriteit-vicevoorzitter Harry Webers benadrukt het belang van actieve maatregelen om te voorkomen dat vergunningverlening in de knel komt: “Niet ingrijpen kan leiden tot grote problemen. Preventief handelen is cruciaal om toekomstige schade te voorkomen.” Naast de roep om verbetering van de waterkwaliteit, wijzen de organisaties ook op de noodzaak van een stabiel grondwaterpeil, met name om problemen met houten funderingen van woningen tijdens droge zomers te voorkomen. De bouwsector dringt er bij minister Barry Madlener (Infrastructuur en Waterstaat) op aan om schoon water als een prioriteit op te nemen in het nieuwe regeerakkoord. Concrete stappen in de richting van verbetering zijn volgens hen essentieel om verdere vertragingen in de bouw te voorkomen.

Angst voor nieuwe bouwcrisis

De mogelijke vertragingen in de bouwsector door slechte waterkwaliteit kunnen aanzienlijke gevolgen hebben voor de uitzendbranche. Uitzendbureaus die bouwpersoneel leveren, zouden geconfronteerd kunnen worden met een afname van werkopdrachten en plaatsingsmogelijkheden, omdat bouwprojecten vertraagd worden of stil komen te liggen door vergunningsproblemen. Om deze impact te verzachten, kunnen uitzendbureaus diversifiëren naar andere sectoren, zoals door bijscholing en training van hun personeel. Daarnaast is nauwe samenwerking met klanten in de bouwsector belangrijk om tijdig in te spelen op veranderingen en flexibel te kunnen reageren op de marktvraag.

Angst voor nieuwe bouwcrisis

Ondersteuning van de uitzendbranche?

Er kunnen verschillende stappen ondernomen worden om de bouwsector te ondersteunen in deze situatie. Ten eerste is het van belang om te blijven communiceren met bouwbedrijven, om de impact van eventuele vertragingen te begrijpen en op te kunnen vangen. Ze kunnen hun dienstenaanbod diversifiëren naar andere sectoren om de vraag naar arbeid flexibel te balanceren. Verder is investeren in de ontwikkeling van technische vaardigheden van flexwerkers een optie.

Zo zijn ze breed inzetbaar in de bouwsector en andere gerelateerde industrieën. Het aanbieden van bijscholing en training kan de arbeidsmobiliteit vergroten en de veerkracht van hun flexwerkers versterken. Tot slot is het belangrijk dat de uitzendbranche blijft pleiten voor beleidsmaatregelen die de bouwsector ondersteunen. Denk hierbij aan mogelijkheden zoals investeringen in infrastructuur en duurzame bouwprojecten. Dit om de stabiliteit en groei in werkgelegenheid te waarborgen.

 

Deel dit bericht