Ingezonden nieuws

UWV: Arbeidsmarkt minder krap, kansen bij docenten en fitnessbranche

De spanning op de arbeidsmarkt is in de eerste maanden van 2024 iets afgenomen, meldt het UWV. Toch blijft de krapte bestaan en zijn er volop kansen voor werkzoekenden. Nieuwe kansrijke beroepen zijn fitnessinstructeur en docent aardrijkskunde of maatschappijleer. Schoenmakers, advocaten en adviseurs waterbeheer kunnen ook makkelijk werk vinden. Tegelijkertijd hebben medewerkers in de verkoop van huishoudelijke artikelen en cadeauartikelen minder kans op een baan.

Kansrijke beroepen

Het UWV stelt al jaren een lijst samen met kansrijke beroepen, waar werkzoekenden en loopbaanbegeleiders hun voordeel mee kunnen doen. Er is veel werk in de zorg, het onderwijs, de techniek en de ICT. Er is vooral vraag naar elektriciens, loodgieters, bakkers, opticiens, koks, verpleegkundigen en allerlei soorten docenten. “Veel beroepen op de lijst zijn al jaren kansrijk en blijven dat ook,” zegt Stef Molleman, arbeidsmarktadviseur bij het UWV. “Dit komt door grote veranderingen en maatschappelijke opgaven waar we mee te maken hebben.”

Stijging faillissementen

Hoewel de economie enigszins is afgekoeld, blijft de arbeidsmarkt krap. Het aantal faillissementen steeg in de eerste vijf maanden van dit jaar met 35 procent ten opzichte van vorig jaar. Vooral winkels in huishoudelijke artikelen en cadeauartikelen kampen met financiële problemen en bieden minder goede kansen.

Arbeidsmarkt iets minder krap

Voorbereiding op kansrijke beroepen

In 2024 blijft de arbeidsmarkt krap ondanks een lichte afname van de spanning, meldt het UWV. Het is dus noodzakelijk om flexwerkers over nieuwe kansrijke beroepen zoals fitnessinstructeur en docent aardrijkskunde of maatschappijleer te informeren. Stimuleer hen daarnaast om zich om te scholen naar sectoren met veel vraag zoals zorg, techniek en ICT. Dit vergroot hun kansen op duurzaam werk in functies als elektricien, loodgieter, bakker, opticien, kok, verpleegkundige en docent.

Bijscholing en digitale vaardigheden

Investeer in de bijscholing van flexwerkers, zowel in technische vaardigheden als in soft skills zoals communicatie en probleemoplossend vermogen. Voorzie hen van kennis en vaardigheden op het gebied van AI en technologie door toegang te bieden tot online cursussen en webinars. Verbeter hun digitale vaardigheden om hen voor te bereiden op de inzet van AI in hun vakgebied.

Flexibiliteit en netwerken

Help flexwerkers een flexibele houding te ontwikkelen zodat ze zich snel kunnen aanpassen aan veranderingen in de arbeidsmarkt. Bied loopbaancoaching aan en moedig hen aan om te netwerken binnen hun vakgebied. Blijf zelf op de hoogte van arbeidsmarkttrends en deel regelmatig informatie met flexwerkers, zodat zij goed voorbereid zijn op nieuwe kansen en ontwikkelingen.

Bron origineel artikel: Nu.nl

Deel dit bericht