Ingezonden nieuws

Bedrijfskinderopvang: Strategische oplossing voor werk-privé balans?

De balans tussen werk en privé is belangrijk voor zowel flexwerkers als werkgevers. Daarom is het jammer dat de Nederlandse positie, op dat gebied, wereldwijd zo gedaald is, tenopzichte van andere landen. Steeds meer (middel) grote bedrijven onderzoeken daarom de mogelijkheden van kinderopvang op de werkplek als onderdeel van hun arbeidsvoorwaarden. De groeiende behoefte aan flexibiliteit bij ouders met jonge kinderen, vormt de basis voor deze ontwikkeling. Zeker in sectoren met onregelmatige werktijden kan kinderopvang op de werkplek een uitkomst bieden voor een betere werk-privé balans. In dit artikel kijken we naar bedrijfskinderopvang als strategische oplossing voor een betere balans tussen werk en privé.

Belang van een veilige en gezonde kinderopvang

Voor bedrijven die overwegen om kinderopvang op locatie te faciliteren, is het belangrijk om te voldoen aan de wettelijke eisen voor veiligheid en gezondheid. Een veilige en gezonde omgeving betekent dat zowel binnen- als buitenruimtes schoon en veilig zijn. Verder is het belangrijk dat er voldoende ruimte is per kind. Volgens de regelgeving moet een kinderopvanglocatie minstens 3,5 m² binnenspeelruimte per kind bieden. Ook moeten er afspraken zijn over hygiëne en het voorkomen van onverantwoorde risico’s. Daarnaast dient elke kinderopvangorganisatie een actueel veiligheids- en gezondheidsbeleid te hebben. Dit beleid omvat maatregelen om kinderen te beschermen tegen grote risico’s, zoals het voorkomen van ongelukken met deuren of stopcontacten. De inspectie van de GGD waarborgt dat dit beleid wordt nageleefd.

Bedrijfskinderopvang als strategische oplossing

De rol van de werkgever bij bedrijfsopvang

Wanneer een werkgever besluit om kinderopvang op de werkplek te organiseren, moet deze rekening houden met verschillende factoren. Ten eerste is er een ruimte nodig die aan alle wettelijke eisen voldoet. Dit kan een uitdaging zijn, maar in het geval van nieuwbouw is dit vaak eenvoudiger te realiseren. Het is ook van belang dat er voldoende kinderen zijn om de opvang rendabel te maken. Het loont om samen te werken met andere bedrijven in de omgeving om zo voldoende capaciteit te creëren.

Daarnaast moeten werkgevers een kinderopvangvoorziening op de werkplek fiscaal correct waarderen. Dit betekent dat als de opvang op de werkplek plaatsvindt, de waarde wordt berekend op basis van het aantal genoten uren maal het uurtarief volgens de Wet kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen. Bij inkoop van kinderopvangdiensten bij derden geldt de factuurwaarde als basis, verminderd met een eventuele bijdrage van de werknemer.

Bedrijfskinderopvang als strategische oplossing

Het aanbieden van kinderopvang op de werkplek heeft diverse voordelen voor zowel werkgevers als flexwerkers. Flexwerkers ervaren hierdoor minder stress omdat zij hun kinderen dichtbij hebben en snel kunnen reageren in geval van nood. Dit leidt tot een verhoogde productiviteit en werktevredenheid. Werkgevers profiteren van een hogere loyaliteit en kunnen zich onderscheiden in de arbeidsmarkt door dit als een extra arbeidsvoorwaarde aan te bieden. Bovendien kan kinderopvang op de werkplek bijdragen aan de gendergelijkheid op de werkvloer. Door jonge moeders in staat te stellen om werk en zorgtaken beter te combineren, kunnen zij sneller en gemakkelijker weer aan het werk na hun verlofperiode. Dit draagt bij aan de continuïteit binnen het bedrijf en aan het behoud van talent.

Bedrijfskinderopvang als strategische oplossing

De implementatie

Bij de implementatie van kinderopvang op de werkplek zijn er enkele zaken waar bedrijven rekening mee moeten houden. Het aantal kinderen moet voldoende zijn om de opvang rendabel te maken en de ruimte moet voldoen aan alle wettelijke eisen. Daarnaast moet er ten minste één volwassene aanwezig zijn met een geldig kinder-EHBO-certificaat. Deze persoon hoeft geen pedagogisch medewerker te zijn, maar moet wel in staat zijn om in geval van nood eerste hulp te verlenen. Ook het vierogenprincipe is een belangrijk aspect. Dit houdt in dat er altijd iemand aanwezig moet zijn die kan meekijken of luisteren naar de interactie tussen pedagogisch medewerkers en kinderen. Dit principe kan op verschillende manieren worden ingevuld, afhankelijk van de opzet van de kinderopvang.

Ga in gesprek met opdrachtgevers

Kinderopvang op de werkplek kan een waardevolle toevoeging zijn aan het arbeidsvoorwaardenpakket van bedrijven. Het biedt niet alleen praktische voordelen voor ouders, maar versterkt ook de binding tussen werkgever en flexwerkers. Bedrijven die deze mogelijkheid overwegen, doen er goed aan om de wettelijke vereisten zorgvuldig te bestuderen en een goed doordacht plan op te stellen. Het gesprek aangaan met opdrachtgevers over de mogelijkheden en voordelen van bedrijfskinderopvang kan resulteren in een win-winsituatie voor zowel werknemers als werkgevers.

Deel dit bericht