Ingezonden nieuws

Arbeidsinspectie: Bedrijven beschermen personeel onvoldoende tegen gevaarlijke stoffen

De Arbeidsinspectie concludeert in een recent rapport dat bedrijven meer moeten doen om hun personeel te beschermen tegen gevaarlijke stoffen. Het rapport, dat in juli werd gepubliceerd, stelt dat werkgevers te weinig algemene, preventieve maatregelen treffen. Dit is niet de eerste keer dat dit gemeld wordt, de Gezondheidsraad maakte hier eerder dit jaar ook melding van.

De afgelopen vier jaar voerde de Arbeidsinspectie (her)inspecties uit bij honderden bedrijven in diverse sectoren. Hierbij werd gelet op de omgang met onder andere tankreiniging, dieselmotoremissie, lijmproductie en lasrook. Deze stoffen kunnen kanker veroorzaken, genen beschadigen of schadelijk zijn voor de voortplanting.

Ontbrekende preventieve maatregelen

De inspectie ontdekte dat bij 55 tot 87 procent van de bedrijven maatregelen ontbraken. Voorbeelden van gemiste maatregelen zijn het ontbreken van aparte eet- en drinkruimtes, onveilige verpakkingen en het opslaan van gevaarlijke stoffen op de werkplek.

Bedrijven beschermen personeel onvoldoende

Gebrekkige kennis bij werkgevers

Veel werkgevers blijken onvoldoende op de hoogte van de gezondheidsrisico’s van de stoffen waarmee zij werken. De Arbeidsinspectie meldt dat jaarlijks ongeveer 4100 mensen sterven door beroepsziekten, waarvan bijna 3000 door blootstelling aan gevaarlijke stoffen. Daarnaast worden jaarlijks meer dan 14.000 beroepsziekten door stoffen vastgesteld.

Kortetermijnvisie bij bedrijven

Erwin Gorissen van de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB) wijst op het probleem van kortetermijndenken bij werkgevers. Veel bedrijven vermijden uitgebreide gezondheidscontroles vanwege de kosten. Dit leidt ertoe dat gezondheidsrisico’s vaak pas worden opgemerkt als medewerkers al ziek zijn. Volgens Gorissen denken veel werkgevers alleen aan de korte termijn en ondernemen ze pas actie bij ziektegevallen.

Verplichtingen van werkgevers

Werkgevers zijn verplicht om de gezondheidsrisico’s van gevaarlijke stoffen te beoordelen. Echter, in de praktijk blijft een gedegen risicoanalyse vaak uit. De inspectie benadrukt de noodzaak voor meer preventieve maatregelen en een beter begrip van de lange termijn gezondheidsrisico’s. De Arbeidsinspectie roept bedrijven op om hun verantwoordelijkheid te nemen en te investeren in de gezondheid van hun personeel door adequate preventieve maatregelen te treffen en zich beter te informeren over de risico’s van gevaarlijke stoffen. Het rapport dient als wake-up call voor werkgevers om de gezondheid en veiligheid van hun werknemers serieuzer te nemen.

 

Deel dit bericht