Ingezonden nieuws

Bedrijven investeren nu minder. Zeker minder dan een jaar eerder

Bedrijven investeren nu minder, in februari is de investering met 2,8 procent afgenomen in vergelijking met vorig jaar. Deze daling wordt toegeschreven aan minder uitgaven aan gebouwen en machines, maar een stijging in de aankoop van personenauto’s. Deze trend volgt op een eerdere afname van 4,4 procent in januari.

Bedrijven investeren nu minder

De bereidheid van bedrijven om te investeren wordt sterk beïnvloed door de omstandigheden op de afzetmarkten en de prestaties op financiële markten. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Deze cijfers zijn niet gecorrigeerd voor werkdagen; februari van dit jaar had een werkdag meer dan in 2023.

Bedrijven investeren nu minder

Grote daling in de export

Volgens het CBS blijven de omstandigheden voor investeringen in april even ongunstig als in februari. Dit komt door een grotere daling in de export van goederen en een negatievere kijk van producenten op hun orderportefeuille. Aan de andere kant was er een stijging in de aandelenkoersen, terwijl het consumentenvertrouwen minder negatief was. Ook lijkt de krappe arbeidsmarkt wat minder krap te zijn dan voorheen.

Focus verleggen

Om deze ontwikkeling op te vangen, kunnen uitzendbureaus hun focus verleggen naar sectoren waar bedrijven nog steeds investeren. Denk aan sectoren zoals de automotive-industrie en flexibel personeel leveren waar de vraag hoog is. Ze kunnen ook hun diensten uitbreiden om te voorzien in specifieke behoeften van bedrijven. Denk aan diensten zoals het leveren van gespecialiseerde arbeidskrachten voor projecten in sectoren die blijven investeren, zoals de bouw. Door proactief contact te onderhouden met klanten en zich snel aan te passen aan veranderende marktomstandigheden, kunnen uitzendbureaus hun concurrentiepositie versterken en waarde blijven bieden aan zowel bedrijven als flexwerkers.

Voorzien in de gevraagde vaardigheden

Intercedenten kunnen zich aanpassen aan deze veranderende omstandigheden door actief te luisteren naar de behoeften van zowel bedrijven als flexwerkers. Ze moeten proactief contact onderhouden met klanten om te begrijpen welke sectoren nog steeds investeren en welke vaardigheden daarbij nodig zijn. Vervolgens kunnen ze hun wervings- en plaatsingsstrategieën aanpassen om te voorzien in de gevraagde vaardigheden en snel te reageren op veranderende marktomstandigheden. Daarnaast is het belangrijk dat intercedenten zich blijven ontwikkelen en op de hoogte blijven van trends en ontwikkelingen in de arbeidsmarkt. Allen zo kunnen ze waardevol advies  geven, aan zowel bedrijven als flexwerkers en zichzelf onderscheiden als betrouwbare partners in flexibele arbeid.

Deel dit bericht