Nederlandse bedrijven voldoen niet aan Europese digitale wetgeving
Veel bedrijven zijn nog niet voorbereid op de aankomende Europese regelgeving voor online diensten, zo blijkt uit onderzoek van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De ACM onderzocht vijftig bedrijven en concludeerde dat velen nog niet voldoen aan de nieuwe eisen van de Digital Services Act (DSA) en de Platform-to-Business Verordening (P2B).
Bedrijven voldoen niet aan wetgeving
De DSA stelt dat bedrijven die online diensten aanbieden een klachtenpunt voor consumenten moeten hebben en een duidelijk beleid voor het schorsen van accounts. Daarnaast vereist de P2B-verordening dat algemene voorwaarden duidelijk en transparant zijn. Hoewel de ACM nog niet handhaaft, start de handhaving naar verwachting volgend jaar. Uit de steekproef blijkt dat veel bedrijven nog niet klaar zijn voor deze regels. Vaak zijn algemene voorwaarden moeilijk te vinden of ontbreekt essentiële informatie. Daarnaast missen sommige online platforms een contactpunt voor consumenten en autoriteiten. Daarnaast bieden ze geen mogelijkheid om illegale inhoud te melden.
De ACM heeft niet bekendgemaakt welke bedrijven zijn onderzocht, maar het gaat onder meer om online marktplaatsen. Denk hierbij aan sociale netwerken en zoekmachines. Volgens ACM-bestuursvoorzitter Martijn Snoep zijn veel bedrijven zich nog niet bewust van de regels. Hij roept aanbieders van online diensten op om zo snel mogelijk aan de nieuwe wetgeving te voldoen. Want op dit moment is het zo dat bedrijven niet voldoen aan de wetgeving.
Gevolgen voor de uitzendbranche
De nieuwe Europese regelgeving kan de uitzendbranche raken, vooral omdat uitzendbureaus vaak online diensten aanbieden. Het niet naleven van deze regels kan leiden tot boetes en reputatieschade, wat de bedrijfsvoering verstoort en het vertrouwen van klanten aantast. Klanten kunnen overstappen naar concurrenten die wel voldoen aan de regelgeving, wat kan resulteren in omzetverlies en een daling van het marktaandeel. Daarnaast moeten uitzendbureaus mogelijk investeren in nieuwe uitzendsoftware, opleidingen en juridische ondersteuning om aan de regels te voldoen. Wat uiteindelijk de operationele kosten verhoogt en de winstgevendheid onder druk zet.
De nieuwe eisen kunnen ook leiden tot complexere contractonderhandelingen en de noodzaak om processen voor informatieverstrekking te verbeteren, wat extra tijd en middelen vergt. Juridische risico’s, zoals geschillen en procedures, kunnen tijdrovend en kostbaar zijn. Bedrijven die traag zijn met het implementeren van de regels kunnen hun concurrentievoordeel verliezen en geconfronteerd worden met negatieve aandacht. De focus op naleving van de regelgeving kan middelen en aandacht afleiden van innovatie en groei.
Voorkomen is beter dan genezen
Om de gevolgen van de nieuwe regels te beperken, kan men de volgende stappen nemen:
– Informeer en train medewerkers: Zorg dat alle medewerkers op de hoogte zijn van de nieuwe regels en bied training aan waar nodig. Dit helpt om bewustzijn te creëren en naleving te waarborgen.
– Herzie en update algemene voorwaarden: Controleer of de algemene voorwaarden duidelijk, transparant en makkelijk vindbaar zijn. Pas ze aan volgens de nieuwe regelgeving.
– Voer klachtenprocedures in: Richt een duidelijk en toegankelijk klachtenpunt in voor consumenten en autoriteiten. Dit zorgt ervoor dat klachten snel en efficiënt afgehandeld worden.
– Beleid voor Aacountschorsing: Ontwikkel en communiceer een duidelijk beleid voor het schorsen van accounts, zodat gebruikers weten waar ze aan toe zijn.
– Meldpunt voor illegale inhoud: Zorg dat gebruikers illegale inhoud kunnen melden en behandel deze meldingen snel en effectief.
Aanbevolen stappen voor uitzendbureaus
Uitzendbureaus kunnen specifieke maatregelen nemen, zoals het aanstellen van een compliance officer die verantwoordelijk is voor het naleven van de DSA- en P2B-regels. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig audits uit te voeren en monitoringtools te gebruiken om naleving te bewaken. Het inwinnen van extern advies, Zoals die van een backoffice ondersteuner, kan helpen blinde vlekken te identificeren en te corrigeren. Door tijdig te handelen, kunnen uitzendbureaus zich voorbereiden op de nieuwe regelgeving en negatieve gevolgen beperken, wat zowel de naleving van de wet als het vertrouwen van klanten en de algehele bedrijfsvoering ten goede komt.