Burning over and out: Burn-outs begrijpen voor een optimaal herstel
In het het leven en op de werkvloer worden we vaak geconfronteerd met onverwachte uitdagingen, negatieve gebeurtenissen en soms een gebrek aan ondersteuning. Wanneer deze factoren zich ophopen en meer van ons vergen dan we aankunnen, ligt het risico op overbelasting op de loer, met als mogelijke uitkomst een burn-out. Maar hoe kunnen we de waarschuwingssignalen herkennen en, nog belangrijker, welke stappen kunnen uitzendbureaus en flexwerkers nemen om dit te voorkomen of het herstel te bevorderen?
Klachten van een burn-out
Een burn-out ontstaat doorgaans door aanhoudende klachten, gedurende minstens een half jaar. Deze symptomen omvatten lichamelijke vermoeidheid, constante uitputting, geestelijke vermoeidheid met concentratieproblemen en geheugenverlies, onrustige slaap, prikkelbaarheid, gevoeligheid voor drukte of lawaai, emotionele reacties en een algemeen gevoel van onvermogen. Fysieke klachten, zoals chronische hoofdpijn, duizeligheid, pijn op de borst en hartkloppingen, kunnen eveneens optreden, samen met maag- en darmproblemen.
Hoe ontstaat een burn-out?
Een burn-out ontwikkelt zich door langdurige blootstelling aan overmatige spanning of stress. Dit kan voortkomen uit het streven naar te veel werk op je nemen waardoor langdurige hoge werkdruk ontstaat. Uitzendbureaus kunnen actieve partners zijn in het verminderen van stress voor flexwerkers door realistische verwachtingen te scheppen, de werkdruk te monitoren en ondersteunende maatregelen te bieden. Ook spelen vaak financiële of relatieproblemen een grote rol in het ontstaan van burn-outs. Echter zijn het niet alleen negatieve gebeurtenissen, die bij kunnen dragen aan een burn-out. Ook zogenaamde ‘gezonde spanning’ kan bijdragen aan het ontwikkelen van een burn-out. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een verhuizing of het krijgen van een kind.
Burn-outs begrijpen voor herstel en het belang van ondersteuning
Sommige individuen lopen een groter risico op een burn-out, vooral als ze eerder stressvolle situaties hebben ervaren, frequent ziek zijn geweest of niet weten hoe ze problemen moeten aanpakken. Vaak ervaren deze mensen weinig steun of begrip van hun omgeving. In tegenstelling tot ander ziektes of aandoeningen, kan men over het algemeen niet aan iemand zien of deze aan een burn-out lijdt. Hierdoor wordt vaak deze mensen verweten dat ze ‘lui’ zijn of ‘zich aanstellen’. Uitzendbureaus en inleners spelen een belangrijke rol bij het herkennen van deze risico’s en het bieden van proactieve ondersteuning aan flexwerkers die mogelijk vatbaar zijn voor burn-outs. Ook spelen ze een rol in het kweken van begrip voor de situatie. Hierbij is open communicatie van belang.
Drie fasen van herstel
Om te herstellen van een burn-out doorloopt men drie fasen:
- Burn-outs begrijpen voor herstel en accepteren
Het is voor mensen die lijden aan een burn-out belangrijk om te begrijpen en accepteren dat ze hiermee te maken hebben. Ontkenning van het probleem zal het alleen maar erger maken en dan ben je nog verder van huis. Werkgevers en uitzendbureaus kunnen ondersteunen door flexibele werkregelingen te bieden, zoals aangepaste roosters en alternatieve taken.
- Problemen in kaart brengen en oplossingen bedenken
Identificeer problemen die extra spanning veroorzaken en bedenk manieren om deze te verminderen. Werkgevers kunnen actief luisteren naar de uitdagingen van flexwerkers en oplossingen invoeren, zoals mentoring programma’s, een vertrouwenspersoon of bedrijfsarts en stressmanagementtrainingen. Ook is sportief bezig zijn een goede optie voor bij het herstellen van een burn-out. Chronische stress en een burn-out tasten namelijk je hersenen aan, ze verslechteren je korte termijn geheugen en verminderen je concentratievermogen. Uit onderzoek blijkt dat (matig intensief) sport en bewegen je hersenen helpt te herstellen.
- Oplossingen uitvoeren
Voer de bedachte oplossingen uit en leer om op een andere manier met spanning om te gaan. Ondersteuning kan bestaan uit het aanbieden van counseling, flexibele werkuren en het creëren van een positieve en sportieve werkomgeving.
Elke burn-out is uniek
Het herstelproces verschilt per individu, want elke burn-out is uniek. Er is geen one-size-fits-all oplossing om van een burn-out te herstellen. Verwacht ook niet dat je door medicatie volledig zult herstellen van je burn-out. De medicatie is er als ondersteuning, niet als genezing. Maar door actief te zoeken naar oplossingen en gezonde copingmechanismen aan te leren, vergroot men de kans op een geleidelijk herstel. Het tijdig herkennen van burn-outsymptomen kan het verschil maken in het welzijn van het individu en de algehele tevredenheid op de werkvloer. Wat uiteindelijk niet alleen de geestelijke en lichamelijke gezondheid van de individu goed zal doen, maar ook de torenhoge kosten die psychisch ziekteverzuim jaarlijks met zich meebrengt. Het is vooral van groot belang om burn-outs te begrijpen, er open over te communiceren en samen te werken aan herstel.