Ingezonden nieuws

De opmars van meerdere banen tegelijk hebben!

De opmars van meerdere banen hebben onder werkenden in Nederland is een fenomeen dat niet meer te negeren valt. Er zijn op dit moment meer dan 823.000 mensen die in Nederland meerdere banen hebben. Hoewel sommigen ervoor kiezen om meerdere banen te hebben vanwege afwisseling of uitdaging, is het helaas ook zo dat bijna 20% van hen dit uit financiële noodzaak doet. Dit brengt nadelen met zich mee, niet alleen voor de werknemers zelf, maar ook voor hun werkgevers.

De opmars van meerdere banen

Working the fat off your soul

Het combineren van meerdere banen op zichzelf hoeft geen probleem te zijn. Echter, wanneer dit leidt tot extreem lange werkweken en een gebrek aan rust, komen de risico’s naar voren. Overmatig werken, vooral in combinatie met de stress van financiële problemen, kan ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid en het welzijn van de werknemer. Het is van groot belang dat de signalen van financiële problemen herkent worden door werkgevers en er actie ondernomen wordt om deze situatie te verbeteren.

In 2022 hadden maar liefst 832 duizend mensen in Nederland een tweede baan naast hun hoofdbaan. Dit komt neer op 8,7 procent van alle werkenden. Het is opvallend dat vooral flexwerkers een hoger percentage hebben, namelijk 11,9 procent. Daarentegen heeft 6,8 procent van de zzp’ers een tweede baan, terwijl bij vaste werknemers 7,0 procent een tweede baan heeft. De opmars van meerdere banen tegelijk hebben is inmiddels wel een feit.

Het is interessant om op te merken dat de tweede baan vaak flexibel is in plaats van vast. Bij 65 procent van de flexwerkers met een tweede baan betreft deze tweede baan ook een flexibele functie. Daarentegen heeft 10 procent van hen een vaste werknemersbaan als tweede baan en 20 procent een zzp-baan. Vooral de combinatie van een werknemersbaan met een zzp-baan wint de laatste jaren aan populariteit, waarbij het zzp-werk fungeert als bijbaan. Onder de vaste werknemers met een bijbaan heeft maar liefst 43 procent een tweede baan als zzp’er.

De opmars van meerdere banen

Alles flex?

Als intercedent of uitzendbureau heb je de mogelijkheid om je flexwerkers te ondersteunen en met hen in gesprek te gaan. Samen kun je op zoek gaan naar oplossingen om hun situatie te verbeteren, mocht dat nodig zijn. Het is essentieel dat flexwerkers gewezen worden op de beschikbare hulpmiddelen die hen kunnen ondersteunen. Een uitstekend initiatief is de “eerste hulp bij geldzorgen” van vakbond CNV. Deze speciaal ontworpen toolkit biedt flexwerkers een rekenmachine, handige tips en de mogelijkheid om deel te nemen aan cursussen. Daarnaast biedt het programma persoonlijke coaching, en het beste van alles is dat het volledig gratis is.

Naast dit kan men ook terecht bij UZB. Uw Zorgbemiddelaar heeft namelijk een samenwerking met Geldfit om uitzendbureaus te ondersteunen bij het welzijn van hun flexwerkers. Geldfit is een initiatief dat mensen helpt om hun financiële situatie in kaart te brengen en passende oplossingen te vinden. Geldfit biedt diverse online tools en tests waarmee flexwerkers inzicht kunnen krijgen in hun financiële gezondheid en eventuele risico’s kunnen identificeren. Daarnaast biedt Geldfit toegang tot lokale hulpverleningsinstanties en organisaties die flexwerkers kunnen bijstaan bij het oplossen van hun financiële problemen.

Kijk naar signalen

Maar dat is nog niet alles. Stichting Doorzaam biedt specifieke budgetcoaching aan voor flexwerkers. Als uitzendbureau kun je samenwerken met Doorzaam om de financiële situatie van flexwerkers in kaart te brengen. Vervolgens kan een ervaren budgetcoach een persoonlijk voorstel doen voor verdere ondersteuning. Door tijdig in te grijpen en financiële problemen te voorkomen, kunnen we voorkomen dat flexwerkers uitvallen en in ernstige financiële moeilijkheden belanden. Hier zijn enkele signalen waar uitzendbureaus op kunnen letten bij hun flexwerkers:

Financiële stress: Flexwerkers die moeite hebben om rond te komen, kunnen signalen van financiële stress vertonen, zoals frequente verzoeken om voorschotten op hun salaris, leningen of extra uren. Ze kunnen ook openstaande rekeningen of betalingsachterstanden hebben.

Werkonzekerheid: Flexwerkers die zich zorgen maken over hun werkzekerheid kunnen signalen van stress tonen, zoals angst over het behoud van hun baan, constante bezorgdheid over het vinden van nieuwe opdrachten of veranderingen in werkschema’s die hen onzeker maken.

Persoonlijke problemen: Flexwerkers die te maken hebben met persoonlijke problemen, zoals relatieproblemen, gezondheidsproblemen of familieproblemen, kunnen signalen van stress en verminderde productiviteit vertonen.

Gebrek aan kennis over financiële planning: Flexwerkers die weinig kennis hebben over budgettering, sparen en financiële planning, kunnen onzekerheid en stress ervaren over hun financiële situatie.

Gebrek aan toegang tot hulpbronnen: Flexwerkers die niet op de hoogte zijn van beschikbare hulpmiddelen en ondersteuning, kunnen zich in stilte worstelen met hun financiële of persoonlijke problemen, zonder te weten waar ze terecht kunnen voor hulp.

Als uitzendbureau kan jij jouw flexwerker helpen door ze bewust te maken van deze mogelijkheden. Maar buiten dat kan een luisterend oor en meedenken met je flexwerker ook al erg veel doen om een negatieve financiële situatie of mentale staat te voorkomen. Praat geregeld met je flexwerkers over hoe het met hun gaat en wat jij als intercedent of uitzendbureau kan doen om de situatie, wanneer nodig, te verbeteren.

 

Deel dit bericht