Discriminatie van moslima’s op de arbeidsmarkt blijft een probleem
Uit recent onderzoek van de Radboud Universiteit blijkt dat moslima’s, met name degenen die een hoofddoek dragen, regelmatig discriminatie ervaren op de werkvloer. Dit onderzoek, dat demissionair minister Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) heeft laten uitvoeren, bouwt voort op eerdere bevindingen waaruit een toename van meldingen over moslimdiscriminatie bleek.
Discriminatie moslima arbeidsmarkt probleem
Volgens de minister spelen uiterlijke kenmerken een doorslaggevende rol in deze meldingen, vooral bij vrouwen met een hoofddoek. Uit eerdere cijfers bleek al dat moslima’s – met en zonder hoofddoek – vaker worden afgewezen bij sollicitaties dan niet-moslimvrouwen. Dit recente onderzoek bevestigt dit beeld.
“Dergelijke ervaringen manifesteren zich in alle sectoren, maar komen vaker en explicieter voor in de detailhandel, de economische en commerciële sector, en beroepen met klantcontacten,” aldus de minister. Werkgevers koesteren vooroordelen op basis van etniciteit en geslacht, zoals een vermeend slecht werkethos of veel zorgtaken in de privésfeer.
Microagressie
Het onderzoek werpt ook licht op de vormen van discriminatie die moslimvrouwen op de werkvloer ervaren, voornamelijk in de vorm van microagressie. Dit betreft subtiele, vaak niet openlijke vormen van ongewenst gedrag die voor buitenstaanders minder duidelijk zichtbaar zijn dan voor de betrokken moslima’s.
Naar aanleiding van deze bevindingen roept de minister de Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme (NCDR) op om in gesprek te gaan met werkgevers. De resultaten van deze gesprekken en de inzichten uit het onderzoek zullen mogelijke toekomstige programma’s tegen discriminatie en racisme informeren.
Begeleiden van flexwerkers
Voor intercedenten die hun moslima flexwerkers bijstaan in vergelijkbare situaties, is het belangrijk om een actieve rol te spelen bij deze kwestie. Zij kunnen opdrachtgevers adviseren om sollicitanten te beoordelen op basis van hun kwalificaties en ervaring, zonder vooroordelen op basis van uiterlijke kenmerken of religieuze overtuigingen. Bovendien kunnen zij moslima’s bijstaan in het herkennen en rapporteren van discriminatie op de werkvloer en hen ondersteunen bij het vinden van werkplekken die een inclusieve en respectvolle omgeving bieden.