Domeinfraude: Een steeds groter wordend probleem
Als uitzendbureau ontvang je waarschijnlijk aanbiedingen vanuit het niets voor het snel registreren van een domeinnaam. Ongevraagde aanbieders van domeinnamen proberen met agressieve verkooptechnieken je onder druk te zetten om akkoord te gaan met de registratie van je domeinnaam in een andere extensie, zoals .info of .com, vaak tegen hoge kosten. Domeinfraude is een praktijk waarbij een ondernemer wordt benaderd door een hostingpartij, vaak via e-mail of telefonisch. Hierdoor wordt domeinfraude een groot probleem voor velen.
Onnodige telefonische registratie
Het ‘hostingbedrijf’ beweert dat iemand anders van plan is een domeinnaam te registreren die sterk lijkt op die van jou, of het kan gaan om dezelfde naam maar met een andere extensie, zoals .eu, .info of .com. De beller geeft aan verplicht te zijn jou hiervan op de hoogte te stellen en spoort vervolgens aan snel te handelen om de domeinnaam veilig te stellen. Hoewel de registratie echt plaatsvindt, gebeurt dit tegen aanzienlijk hogere kosten dan wanneer je dit bij jouw eigen hostingaanbieder zou doen.
Wees bedachtzaam en laat je niet verleiden door dergelijke telefoontjes. In plaats daarvan is het slim om contact op te nemen met jouw vertrouwde hostingbedrijf als je overweegt een registratie veilig te stellen. Domeinfraude kan namelijk aanzienlijke kosten met zich meebrengen, een juiste aanpak is van belang om jouw uitzendbureau te beschermen. Sinds 1 juli 2021 is ongevraagde telefonische verkoop aan natuurlijke personen verboden. Dit geldt niet voor rechtspersonen zoals bv’s of stichtingen. Buitenlandse aanbieders moeten zich ook aan de Nederlandse wet houden.
De gevaren van domeinfraude
Het gevaar schuilt in de snelheid waarmee beslissingen moeten worden genomen. De druk die wordt uitgeoefend, gecombineerd met de hogere kosten, maakt uitzendbureaus kwetsbaar voor deze vorm van fraude. Het is belangrijk dat je als uitzendbureau de juiste voorzorgsmaatregelen neemt om jouw domeinnaam, identiteit en de financiële gezondheid van je uitzendbureau te beschermen. In de uitzendbranche is het nemen van voorzorgsmaatregelen tegen domeinfraude een investering in de veiligheid en stabiliteit van jouw uitzendbureau.
Herken domeinfraude
Verzeker jezelf en bescherm je uitzendbureau tegen onvoorziene risico’s. Oplichters spelen in op de angst dat een concurrent jouw domeinnaam registreert en noemen dit ‘domeinfraude’. Ze bieden je een domeinnaam aan voor een relatief hoge prijs, wetende dat je dit niet per se nodig hebt. Wees alert op de volgende signalen van domeinfraude:
- Ongevraagd contact via telefoon, e-mail of post.
- Zich voordoend als onafhankelijke toezichthouder zonder registratie bij SIDN.
- Verwijzing naar niet-bestaande rechten zoals het ‘eerste registratierecht‘.
- Druk uitoefenen om direct akkoord te gaan tegen hoge tarieven.
Voorkom domeinfraude
Laat u niet overhalen door druk vanuit de ‘hostingbedrijven’. Raadpleeg altijd eerst je eigen hostingpartner voordat je stappen onderneemt. Hoewel snel handelen belangrijk kan zijn, is een zorgvuldige overweging en overleg met jouw vertrouwde hostingbedrijf belangrijk om onnodige kosten te voorkomen. Bewustwording is de eerste stap naar bescherming. Met de volgende voorzorgsmaatregelen, zorg je er dus voor dat je niet telefonisch wordt beetgenomen:
- Zorg dat je personeel op de hoogte is van deze praktijken.
- Laat je niet onder druk zetten tijdens telefoongesprekken.
- Wees wantrouwend en vraag om schriftelijke bevestiging bij ongevraagde benaderingen.
- Controleer de aangeboden domeinnaam op registratie bij SIDN, EURid.eu, Whois.com, of via Google.
Ongewenste Overeenkomst
Als je toch een overeenkomst hebt gesloten, meld het bij de Fraudehelpdesk. Overweeg bezwaar te maken binnen de wettelijke termijn. Zoek rechtsbijstand als nodig. Bescherm je onderneming tegen domeinfraude. Raadpleeg de website van SIDN voor meer tips en informatie of neem contact op met een backoffice ondersteuner of jouw uitzendsoftwareleverancier.