Gemeenten stappen af van dure en tijdelijke payrollmedewerkers. Meer behoefte aan vaste werknemers.
Gemeenten willen stoppen met payrollmedewerkers en in plaats daarvan zoveel mogelijk mensen in vaste dienst te nemen. Hoewel het kostenbesparend is, ziet men in dat het op korte termijn moeilijker kan zijn om geschikte vaste werknemers te vinden.
Onderdeel CAO
Deze maatregel is een onderdeel van de nieuwe cao voor gemeentepersoneel, waarover overeenstemming is bereikt tussen werkgevers en de vakbonden FNV, CNV en CMHF. Het uiteindelijke oordeel ligt nog in handen van de leden van de bonden.
Payroll vs loonlijst
Bij payrolling zijn medewerkers niet in dienst van de organisatie waarvoor ze werken, maar staan ze op de loonlijst van een payrollbedrijf. Eerder heeft de Rijksoverheid de inhuur van externen al beperkt vanwege de hoge kosten. Bij gemeenten is de inhuur van externe krachten de laatste jaren gestegen tot gemiddeld 17 procent van de salariskosten, inclusief zzp’ers, aldus een woordvoerder van Vereniging Nederlandse Gemeenten.
Vooral kleinere gemeenten doen vaak een beroep op externe krachten, waarbij percentages tot 30 procent van het personeelsbestand kunnen oplopen. De huidige krapte op de arbeidsmarkt draagt bij aan deze trend, waardoor het moeilijker wordt om vast personeel te vinden.
Vanaf januari 2028
Vanaf 1 januari 2028 treedt de nieuwe regelgeving rondom payrolling in werking, waarbij bestaande contracten nog tot die tijd kunnen worden uitgediend. Het inhuren van externen blijft wel mogelijk, bij voorkeur voor tijdelijke werkzaamheden en bij ziekte. De bekrachtiging van de nieuwe cao is gepland voor het einde van dit jaar.
De gevolgen
Wanneer gemeenten stoppen met het inhuren van arbeidskrachten via Payroll en in plaats daarvan overgaan naar het aannemen van zoveel mogelijk mensen in vaste dienst, dan kan dit nogal wat gevolgen hebben voor payrollbedrijven en backoffice-ondersteuners.
De precieze gevolgen voor zullen afhangen van hoe snel en in welke mate gemeenten deze veranderingen doorvoeren, net als de reacties van de bedrijven op de veranderende marktomstandigheden. Het is dus belangrijk voor payrollbedrijven en backoffice-ondersteuners om flexibel te blijven en zich aan te passen aan de veranderende vraag van de markt.
Bron originele artikel: NU.nl