Grensoverschrijdend gedrag: Nog steeds een groot probleem op de werkvloer
Gedrag dat de grenzen overschrijdt op de werkvloer blijft een grote zorg. Volgens recent onderzoek ervaart bijna de helft van de Nederlanders (43%) incidenten van seksueel grensoverschrijdend gedrag, terwijl meer dan de helft getuige is geweest van dergelijke situaties. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het Nationaal Actieprogramma Aanpak seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld (NAP).
Geen duidelijke richtlijnen
Slechts de helft van de werkende Nederlanders geeft aan dat er duidelijke richtlijnen zijn over gewenst en ongewenst gedrag. Heldere richtlijnen kunnen werknemers helpen om hun grenzen aan te geven. Onderzoek wijst uit dat in gevallen van seksueel grensoverschrijdend gedrag werknemers sneller actie ondernemen.
Het demissionair kabinet onderzoekt momenteel de verplichte invoering van een gedragscode en klachtenregeling voor bedrijven. Bovendien zijn er initiatieven om hulp aan slachtoffers te verbeteren en de bewustwording bij werkgevers te vergroten. Het gesprek over dit onderwerp wordt steeds makkelijker, maar er blijft ruimte voor verbetering.
Cultuurverandering is nodig
Dit is waarom het kabinet, in samenwerking met verschillende partijen, werkt aan een cultuurverandering. Het bevorderen van open communicatie en het bieden van handvatten voor werknemers zijn hierbij essentiële stappen. Met de campagne “Met elkaar trekken we de grens” wordt dit gesprek verder gestimuleerd en worden werknemers voorzien van praktische tools om dit onderwerp aan te kaarten binnen hun organisaties. Een veilige werkomgeving vereist namelijk openheid en actie. Iets wat we onlangs niet zagen tijden het wijdverbreide grensoverschrijdende gedrag bij de NPO.
Wat kan de uitzendbranche betekenen?
Uitzendbureaus kunnen een rol spelen bij het aanpakken van seksueel grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer. Door hun medewerkers voor te lichten over de aard ervan, trainingen te bieden om het te herkennen en de juiste stappen te ondernemen bij confrontatie. Het opstellen van duidelijke richtlijnen en procedures voor meldingen zouden al een goede stap kunnen zijn. Ook dienen ze samen te werken met werkgevers om preventieve maatregelen te implementeren en slachtoffers te ondersteunen. Verder is actief bij dragen aan bewustwording en cultuurverandering door campagnes te organiseren en een cultuur van respect en gelijkheid te bevorderen een goede zet.
Grensoverschrijdend gedrag een probleem
Seksueel grensoverschrijdend gedrag blijft een diepgeworteld probleem op de werkvloer, voornamelijk vanwege een cultuur van zwijgen en wegkijken, machtsongelijkheid tussen daders en slachtoffers, gebrek aan bewustwording en training over dit gedrag, en ontoereikende maatregelen om het aan te pakken. Ondanks inspanningen om het probleem te verminderen, blijven al deze factoren bijdragen aan de voortdurende aanwezigheid van dit gedrag binnen organisaties.