Gemeente Groningen promoot duurzame horeca. Waar liggen de kansen voor de uitzendbranche?
Het bevorderen van een duurzaam voedselsysteem, met minder verspilling en meer lokale producten, staat centraal bij de gemeente Groningen. In samenwerking met Greendish ondersteunt de gemeente zes horecaondernemers bij het verduurzamen van hun menukaart. De deelnemende bedrijven, waaronder Het Concerthuis, Het Oude Politiebureau en de Prael Brouwerij. Zij zijn inmiddels enthousiast begonnen aan dit initiatief.
Verminderen van voedselverspilling
Sinds april zijn metingen uitgevoerd en adviesgesprekken gevoerd over het verminderen van voedselverspilling. Daarnaast het promoten van lokale en seizoensgebonden producten en het verminderen van dierlijke producten op de menu’s. De ondernemers hebben waardevolle tips en tools gekregen om hun aanbod duurzamer en gezonder te maken. Dit terwijl ze tegelijkertijd hun winstmarges kunnen vergroten.
Groningen promoot duurzame horeca
Een van de deelnemers, Everts Partycatering, richt zich bijvoorbeeld op het verkleinen van portiegroottes. Verder het verbeteren van restverwerking om voedselverspilling tegen te gaan. Andere ondernemingen geven de voorkeur aan lokale leveranciers en promoten minder dierlijke producten op hun menukaart. In juni zal Greendish de metingen herhalen om de milieuwinst te bepalen die de horecaondernemers hebben behaald. Denk hierbij aan metingen zoals een vermindering van CO2-uitstoot, watergebruik en landgebruik. Deze resultaten worden gepresenteerd tijdens het New Energy Forum op 20 juni 2024. Dit initiatief is het resultaat van een vruchtbare samenwerking tussen de gemeente Groningen, Groningen Werkt Slim (een duurzaamheidsplatform voor Groningse ondernemers) en Greendish (een versneller van de transitie naar een gezond en duurzaam voedselaanbod).
Kansen voor de uitzendbranche?
Deze ontwikkeling kan gevolgen hebben voor de horecasector. Het is slim om bewust te zijn van deze ontwikkeling en flexwerkers te voorzien van relevante trainingen en ondersteuning. Het bevorderen van duurzaamheid en gezondheid in de horeca, kan leiden tot een positieve impact op het milieu. Daarnaast kan het ook tot een verbetering van het welzijn van werknemers in het algemeen leiden. De kansen voor de uitzendbranche liggen voornamelijk in het ondersteunen van de horecasector bij het implementeren van duurzaamheidspraktijken. Daarnaast kunnen uitzendbureaus samenwerken met horecabedrijven om duurzame initiatieven te promoten en bewustzijn te creëren over de voordelen van duurzaamheid voor zowel het milieu als de bedrijfsresultaten.
Door campagnes op te zetten ter promotie van duurzame initiatieven in de horeca, kan de uitzendbranche bewustzijn creëren over de voordelen van duurzaamheid voor zowel het milieu als de bedrijfsresultaten. Ze kunnen als voorbeeld dienen door zelf duurzame praktijken toe te passen en het aangaan van samenwerkingsverbanden met andere organisaties. Tot slot kunnen educatieve evenementen, zoals workshops en seminars, een platform bieden voor kennisuitwisseling op het gebied van duurzaamheid en gezonde voeding in de horecasector.