Kiezen tussen flexwerker of ZZP’er? Wat zijn de voor- en nadelen?
In de huidige arbeidsmarkt staan werkenden steeds vaker voor de keuze tussen flexwerk en zelfstandig ondernemerschap. Beide opties voor de baan hebben hun eigen voor- en nadelen die zorgvuldig afgewogen moeten worden om een weloverwogen beslissing te maken.
Flexibiliteit brengt stabiliteit
Flexwerkers genieten van werkzekerheid doordat zij een arbeidsovereenkomst hebben met een uitzendbureau. Dit betekent dat zij doorgaans kunnen rekenen op redelijk vaste werkuren en een stabiel salaris. Maar bovenal hebben flexwerkers toegang tot sociale zekerheden zoals ziekteverlof, vakantiedagen en pensioenopbouw. In onzekere tijden biedt dat enige financiële zekerheid. Bovendien hoeven flexwerkers zich minder zorgen te maken over administratieve taken die een ZZP’er wel heeft zoals loonheffingen, BTW en verzekeringen. Tot slot kan er teruggevallen worden op collectieve voorzieningen of vergoedingen die een ZZP’er niet kent, denk aan een WW-uitkering of een transitievergoeding. En de gehele loonadministratie inclusief zekerheden voor flexwerkers wordt door het uitzendbureau of haar backoffice ondersteuner geregeld.
Minder autonomie flexwerk
Daartegenover staat dat flexwerkers vaak minder autonomie hebben in hun werk. De werkgever of het uitzendbureau bepaalt grotendeels welke opdrachten zij uitvoeren en onder welke omstandigheden. Ook ligt het uurloon van flexwerkers vaak lager dan dat van zzp’ers, omdat een deel van de inkomsten naar de werkgever of het uitzendbureau gaat. Bovendien hebben flexwerkers vaak minder mogelijkheden voor professionele ontwikkeling, omdat zij meestal korte opdrachten uitvoeren en minder investeren in hun eigen opleiding en training. Ondanks dat het uitzendbureau daar wel ‘een potje’ voor heeft.
Alle vrijheid als ZZP’er
ZZP’ers hebben de vrijheid om hun eigen opdrachten te kiezen, vaak kunnen ze hun werktijden bepalen en hun eigen tarieven vaststellen. Deze autonomie kan leiden tot een hogere werktevredenheid en persoonlijke groei. Daarnaast kunnen zzp’ers vaak hogere tarieven vragen voor hun diensten, wat kan resulteren in een hoger inkomen dan dat van flexwerkers. Bovendien biedt het zzp-schap de mogelijkheid om zich voortdurend te ontwikkelen door nieuwe vaardigheden te leren en te investeren in eigen opleiding en trainingen.
Met vrijheid komt onzekerheid
Toch brengt het zzp-schap ook financiële onzekerheden met zich mee, aangezien zzp’ers geen vast inkomen hebben en periodes zonder opdrachten kunnen ervaren. Daarnaast hebben zzp’ers geen toegang tot sociale zekerheden zoals ziekteverlof, vakantiedagen en pensioenopbouw. Waardoor zij zelf verantwoordelijk zijn voor hun financiële vangnet. Verder moeten zzp’ers veel administratieve taken zelf afhandelen, zoals belastingaangifte, facturatie en verzekeringen, wat tijd en moeite kost.
In the year 2025
Vanaf 1 januari 2025 eindigt het ‘handhavingsmoratorium’ van de wet DBA en krijgt de Belastingdienst volledig de ruimte om op schijnzelfstandigheid te handhaven. Sinds 2016 was handhaving beperkt tot het geven van aanwijzingen zonder boetes of naheffingen, met uitzondering van gevallen van kwaadwillendheid vanaf 2019. Deze verandering zal vooral impact hebben op sectoren buiten de zorg. Dit komt doordat de Belastingdienst in de zorgsector al intensiever handhaaft sinds eind 2022.
Binnen de zorgsector controleert de Belastingdienst al geruime tijd op schijnzelfstandigheid van zzp’ers, gebaseerd op de aanname dat deze onder gezag van instellingen werken. Belangrijk om te weten is dat de Belastingdienst geen boetes of naheffingen met terugwerkende kracht zal opleggen voor de periode van 2016 tot 2025. Naheffingen en correcties kunnen dus pas vanaf 1 januari 2025 berekend worden.
Kiezen tussen flexwerker of ZZP’er
De keuze tussen flexwerker en zzp’er hangt sterk af van persoonlijke voorkeuren en omstandigheden. Flexwerkers profiteren van werkzekerheid en sociale zekerheden, maar hebben minder autonomie en lagere verdiensten. ZZP’ers genieten van grote autonomie en hogere inkomsten, maar moeten omgaan met financiële onzekerheid en administratieve lasten. Het is belangrijk om deze voor- en nadelen goed tegen elkaar af te wegen bij het maken van een beslissing. Alleen dan kan men echt kiezen tussen flexwerker zijn of ZZP’er worden.