Ingezonden nieuws

Vanaf 1 juli meer loon voor werkenden met minimumloon

Vanaf volgende maand zullen werkenden die het minimumloon verdienen een netto stijging van 38,13 euro per maand zien. Dit komt neer op een toename van 1,89 procent. Ongeveer 400.000 mensen verdienden afgelopen jaar het minimumloon, waarvan velen in deeltijd werken of student zijn. De stijging is dus van toepassing op minder dan 5 procent van de banen.

Meer loon voor werkenden

Sinds begin dit jaar is het minimumuurloon met 3,75 procent gestegen naar 13,27 euro per uur. Vanaf juli komt daar nog eens 1,2 procent bovenop, waardoor het minimumuurloon op 13,68 euro uitkomt. Met de overstap naar een minimumuurloon sinds 1 januari, zullen werkenden met een 38- of 40-uurscontract per 1 juli nog meer profiteren. Nederlanders met een fulltime dienstverband van 36 uur zullen netto 38,13 euro meer verdienen. Werkenden met een 38-uurscontract krijgen er netto 39,76 euro bij, wat neerkomt op een stijging van 1,91 procent. Mensen met een fulltime dienstverband van 40 uur gaan er netto 43,32 euro op vooruit, een stijging van ruim 2 procent, volgens berekeningen van hr-dienstverlener Visma|Raet. De stijging van het minimumloon is aanzienlijk hoger dan in voorgaande jaren. De gemiddelde netto stijging van het minimumsalaris bij de verhoging per 1 juli was de afgelopen vier jaar namelijk 1,56 procent.

Meer loon voor werkenden

Impact op de arbeidsmarkt

Fred Asbroek, manager wet- en regelgeving bij Visma|Raet, benadrukt dat de overgang naar een minimumuurloon in plaats van een fulltime minimumloon op 1 januari heeft geleid tot een meer uniforme beloning voor alle werknemers met een minimumloon. Deze verandering resulteert in verschillen in salarisstijgingen, voornamelijk vanwege het aantal gewerkte uren. Werknemers met een contract van 40 uur zien een snellere stijging in hun brutosalaris vanwege het hogere aantal gewerkte uren, wat resulteert in een hogere netto stijging. Deze trend zal ook zichtbaar zijn bij de komende stijgingen in juli en januari 2025. Hoewel de meeste werkgevers niet direct worden beïnvloed, zijn er sectoren zoals de detailhandel en de horeca waar het minimumloon vaker wordt toegepast. Deze bedrijven worden meer beïnvloed door de stijging van het minimumloon.

Informeren en adviseren

Het is nu van belang om flexwerkers te ondersteunen, door hen te informeren over de stijging van het minimumloon en advies te geven over financiële planning. Dit kan helpen bij onderhandelingen over betere arbeidsvoorwaarden. De stijging van het minimumloon kan de koopkracht vergroten en de economische groei stimuleren. Maar het kan ook leiden tot hogere loonkosten voor werkgevers, mogelijk resulterend in minder nieuwe aanwervingen of meer automatisering.

Bron origineel artikel: Nu.nl

Deel dit bericht