Ingezonden nieuws

Nederland verliest positie in top 10 voor werk-privébalans

Nederland is uit de top 10 van landen met de beste werk-privébalans gezakt, volgens de recente Global Life-Work Balance Index van Remote. Het land staat nu op de 11de plaats, een daling van de 7de plaats vorig jaar. Nieuw-Zeeland behoudt de eerste positie in de ranglijst.

Beoordeling op basis van criteria

De index beoordeelt landen op basis van criteria zoals minimumloon, ziekteverlof, zwangerschapsverlof, beschikbaarheid van gezondheidszorg, publiek geluk, gemiddelde werkuren en lhbti-inclusiviteit. Dit jaar is ook openbare veiligheid als nieuwe factor toegevoegd.

Hoewel Nederland een score van 69,1 behaalde, vrijwel gelijk aan vorig jaar (69,14), zijn landen zoals België, Duitsland en Ierland voorbijgestreefd dankzij verbeteringen in hun werk-privébalans. Zeven Europese landen staan in de top 10, waarbij de Verenigde Staten op de 55ste plaats staan van de 60 onderzochte landen met het hoogste bbp.

Nederland verliest positie werk-privébalans

Top 5 landen met de beste werk-privébalans

– Nieuw-Zeeland – Biedt een hoog minimumloon en 32 dagen jaarlijks verlof. Het land scoort hoog op geluk en veiligheid.
– Ierland – Nieuw in de top 10, dankzij een universeel zorgstelsel en een hoog minimumloon.
– België en Denemarken – Beide landen delen de derde plek, met hoge minimumlonen, royale verlofrechten en goede lhbti-inclusiviteit.
– Canada – Kenmerkt zich door een korte werkweek van gemiddeld 32,1 uur en goede lhbti-rechten.
– Duitsland – Nieuwkomer in de top 10, met sterke lonen en een gemiddeld lagere werkweek van 34,2 uur.

Werk-privébalans in Nederland

Uit recent onderzoek blijkt dat 72 procent van de Nederlandse generatie Z-werknemers waarde hecht aan werkgevers die rekening houden met hun privéleven. Een derde van deze groep ziet het investeren in het welzijn van werknemers als een belangrijke voorwaarde voor het accepteren van een baan. “Jongeren stellen andere eisen aan hun baan dan eerdere generaties”, zegt Jacco Vingerling, CEO van Bowers & Jackling.

ABN Amro rapporteerde onlangs dat het welzijn van werknemers in de zakelijke dienstverlening is gestegen, ondanks de hogere werkdruk. Dit wordt toegeschreven aan verbeterde werk-privébalans en mogelijkheden voor persoonlijke ontwikkeling. “Door meer aandacht voor de ontwikkeling van medewerkers kan de arbeidsproductiviteit toenemen,” aldus Albert Jan Swart van ABN Amro.

Ook uit het jaarlijkse medewerkerbelevingsonderzoek van Integron bleek dat een goede werk-privébalans onmisbaar is voor het behoud van personeel. Werknemers in de publieke sector en de zorg zijn het meest tevreden over hun werk-privébalans, wat de noodzaak onderstreept voor andere sectoren om dit aspect te verbeteren om personeelstekorten te voorkomen.

Nederland verliest positie werk-privébalans

Back to the top?

Nu is de vraag ‘hoe komt Nederland weer in de top 10 terecht?”. Dit is afhankelijk van vele factoren, van overheid tot de arbeidsmarkt zelf. Eén van die factoren is hoe de uitzendbranche hier op zou kunnen reageren om een goede werk-privébalans in Nederland te scheppen? De uitzendbranche kan een rol spelen in het verbeteren van de werk-privébalans in Nederland. Dit door bijvoorbeeld flexibele werkmodellen aan te bieden. Dit omvat het bevorderen van deeltijdwerk en flexibele werktijden, waardoor werknemers hun werk beter kunnen combineren met persoonlijke verplichtingen.

Investeren in training en ontwikkeling is een andere belangrijke strategie. Uitzendbureaus kunnen medewerkers helpen zich professioneel te ontwikkelen zonder extra werkuren, wat bijdraagt aan zowel loopbaan- als persoonlijke groei. Ondersteuning bij werkgerelateerde zorg, zoals kinderopvang of zorgverlof, kan werknemers helpen hun verantwoordelijkheden thuis en op het werk beter te combineren. Dit draagt bij aan een betere werk-privébalans en verhoogde werknemerstevredenheid. Door werkgevers te informeren over de voordelen van een goede werk-privébalans, kunnen uitzendbureaus als adviseur optreden. Dit omvat het delen van best practices en voorbeelden van succesvolle implementaties uit andere landen.

Bevorder inclusiviteit en diversiteit

Het bevorderen van inclusiviteit en diversiteit op de werkvloer kan bijdragen aan een werkomgeving waarin iedereen zich welkom voelt. Dit vermindert stress en verhoogt de tevredenheid van werknemers, wat een positieve invloed heeft op de werk-privébalans. Tot slot kunnen uitzendbureaus gezondheids- en welzijnsprogramma’s promoten, zoals mentale gezondheidsondersteuning en gezonde werkplekinitiatieven. Door deze maatregelen in te voeren, kan de uitzendbranche bijdragen aan een verbeterde werk-privébalans in Nederland. Met als doel niet alleen een terugkeer naar de top 10 van landen met de beste werk-privébalans, maar ook een betere arbeidsmarkt.

 

Deel dit bericht