TNO: Nederlanders Europees koplopers in zitten
Een recent TNO-rapport laat zien dat de zitgewoonten van Nederlanders, zorgwekkende vormen aannemen. Uit het rapport blijkt dat Nederlanders de koplopers zijn in Europa, als het gaat om urenlang zitten. Meer dan een kwart, ongeveer 26 procent, van de Nederlanders ouder dan 15 jaar brengt gemiddeld 8,5 uur per dag zittend door. Dit is, schrikbarend genoeg, meer dan het dubbele van het Europese gemiddelde van slechts 11 procent.
Alarmerend beeld
Het rapport schetst een alarmerend beeld van de zituren van de werkende bevolking, waarbij bijna de helft dagelijks 6 uur of langer zittend op het werk doorbrengt. Gemiddeld wordt ongeveer 4,5 uur van de werkdag zittend doorgebracht, gevolgd door 3,4 uur in de vrije tijd en 1 uur tijdens het woon-werkverkeer.
Opvallend zijn de grote verschillen tussen beroepsgroepen. Werknemers in de financiële sector en ICT-sector zijn koplopers wat betreft hoe lang ze zitten. Dit terwijl in beroepen zoals de horeca en landbouw beduidend minder tijd zittend wordt doorgebracht. In de horeca is 1,3 uur het gemiddelde, terwijl in de landbouw 3,2 uur het gemiddelde is.
De gezondheidsrisico’s en klachten
De bevindingen van het rapport benadrukken het zorgelijke karakter van deze trend. Langdurig zitten brengt ernstige gezondheidsrisico’s met zich mee, waaronder hart- en vaatziekten, diabetes type II en een verhoogd risico op vroegtijdig overlijden. Vooral bij beeldschermwerk neemt het risico op klachten aan armen, nek en schouders toe.
Om deze klachten te voorkomen, bieden we enkele eenvoudige tips:
- Sta regelmatig op: Sta elke 25 tot 30 minuten op tijdens lange periodes van zitten om je bloedstroom te bevorderen en spieren te activeren en soepel te houden.
- Gebruik een Sta-bureau: Overweeg een sta-bureau om af te wisselen tussen zitten en staan tijdens het werk.
- Ergonomische werkplek: Zorg voor een ergonomisch ingerichte werkplek om klachten aan armen, nek en schouders te voorkomen.
- Actieve collega’s zijn gezonde collega’s: Moedig collega’s aan om samen te bewegen tijdens pauzes, zoals een korte wandeling buiten.
Oefening baart kunst
Naast bovengenoemde tip, zijn er ook Yoga-oefeningen om spanning en stress te verminderen tijdens werk. Hieronder een aantal oefeningen die men kan doen, vanachter zijn of haar bureau. De volgende yoga-oefeningen zijn specifiek ontworpen om de spanning in de schouders, nek en rug te verminderen, stress te verlichten. Investeer wat tijd aan de volgende oefeningen en jouw algehele welzijn zal jouw dankbaar zijn.
- Hef je hoofd omhoog en laat zakken: Deze oefening maakt de halswervelkolom los en vermindert spanning in de nek.
- Draai je hoofd naar rechts en links: Door je hoofd langzaam te draaien, smeer je gewrichtskraakbeen en bevorder je de bloedstroom.
- Rek je nek naar rechts en links: Deze oefening verlicht spanning in de nek en verbetert de flexibiliteit.
- Draai je schouders naar voren en achteren: Dit helpt de schouders en borst los te maken en stimuleert een rechte houding.
- Rek je hele bovenlichaam: Hiermee rek je de spieren in je bovenlichaam uit en verminder je spanning.
- Strek je armen naar rechts en links, voor je en omhoog: Deze oefening stimuleert de flexibiliteit in de armen en schouders en verlicht spanning.
- Buig achterover: Dit houdt de wervelkolom soepel en gezond en verlicht spanning.
- Twist: Door je bovenlichaam te draaien, open je de borst en bevorder je flexibiliteit in de onderrug.
- Heupopener: Deze oefening strekt de heupen. Deze oefening heeft verschillende versies, kijk welke het beste bij jouw past.
- Voet-handhouding: Strek je armen en bovenlichaam en activeer de doorbloeding in de polsen en armen.
- Draai en stretch je polsen: Dit verlicht spanning in de polsen en bevordert de doorbloeding.
Bewegen is leven
Als deelnemers aan de huidige arbeidsmarkt, begrijpen we allemaal de uitdagingen die komen kijken tijdens een werkdag of werkweek. Lange uren, strakke deadlines en constante druk kunnen leiden tot een levensstijl die vooral bestaat uit zitten en die schadelijk kan zijn voor onze gezondheid. Laten we daarom stappen ondernemen om meer te bewegen tijdens het werk en onze gezondheid en welzijn te verbeteren. Het doel zou moeten zijn een gezondere levensstijl en een meer evenwichtig tussen werk en welzijn. Door actief te blijven en voor onze gezondheid te zorgen, kunnen we niet alleen onze productiviteit verhogen, maar ook onze kwaliteit van onze levens verbeteren. Neem de nodige stappen naar een gezonder leven en werk zo aan een betere toekomst voor jezelf en ons allemaal.