“Opzoek naar een nieuwe uitdaging’ was vorig jaar de voornaamste reden van ontslag
Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) was bijna zestig procent van de werknemers vorig jaar binnen drie maanden na hun ontslag alweer aan het werk. De meeste werknemers besloten zelf te vertrekken, vaak was een nieuwe functie reden voor ontslag. Een andere veelvoorkomende reden voor vertrek was het starten van een studie of opleiding, terwijl het aflopen van een tijdelijk contract op de derde plaats stond.
Nieuwe functie reden voor ontslag
Naast deze redenen werden ook pensioen, familieomstandigheden zoals zorgtaken, faillissementen en ziekte of arbeidsongeschiktheid genoemd als motieven voor het beëindigen van een baan. Van alle werknemers die in 2023 zelf ontslag namen, vond bijna zeventig procent binnen enkele maanden weer werk. Werknemers die echter door hun werkgever werden ontslagen, hadden minder succes. Van hen had iets meer dan de helft na drie maanden nog geen nieuwe baan gevonden.
Rol van intercedenten
Dit onderstreept de noodzaak voor intercedenten om flexwerkers bij te staan, vooral in gevallen van gedwongen ontslag. Intercedenten kunnen hen helpen bij het vinden van nieuwe kansen en het opstellen van een effectief cv. Daarnaast kunnen ze ondersteuning bieden bij het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden en het navigeren door het sollicitatieproces.
Impact op de arbeidsmarkt
Deze cijfers tonen aan dat veel werknemers snel weer aan het werk gaan na het verlaten van hun baan, wat een positief signaal is voor de arbeidsmarkt. Het stimuleert de mobiliteit en flexibiliteit van werknemers. Maar het benadrukt ook de uitdagingen waarmee werkzoekenden worden geconfronteerd, vooral na gedwongen ontslag.