Ingezonden nieuws

Werknemer ontslagen na ongewenst gedrag op de werkvloer

Een werknemer uit de petrochemiesector heeft zijn baan verloren na beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag tegenover vrouwelijke collega’s. De kantonrechter in Bergen op Zoom oordeelde dat het gedrag van de man als “ernstig verwijtbaar” moet worden beschouwd. Daarom mocht de werknemer ontslagen worden na ongewenst gedrag.

Ontslagen na ongewenst gedrag

De incidenten vonden plaats in de nacht van 16 op 17 september 2023.  Echter zijn specifieke omstandigheden van die nacht nog onduidelijk. Volgens het vonnis tilde de werknemer onder meer de jurken van vrouwelijke collega’s op en betastte hij hen op onzedelijke wijze. Eén collega verklaarde dat hij haar in haar schaamstreek aanraakte. Dit terwijl een andere vrouw meldde dat hij haar jurk omhoog trok. Deze handelingen werden door meerdere getuigen bevestigd.

De werknemer verdedigde zich door te stellen dat er sprake was van een ‘losse bedrijfscultuur’. een bedrijfscultuur waarin grove humor over mannen en vrouwen gangbaar was. De rechter verwierp dit verweer echter, met de opmerking dat zelfs als de claim over deze bedrijfscultuur juist zou zijn, dit zijn gedrag niet zou rechtvaardigen.

Ontslagen na ongewenst gedrag

Uitspraak van de rechter

Op basis van de verklaringen van negen collega’s, waaronder zeven vrouwen, oordeelde de rechter dat het arbeidscontract van de man ontbonden moest worden. De rechter stelde dat het gedrag van de werknemer de lichamelijke integriteit en waardigheid van de betrokken vrouwen had aangetast. Verder zou dit bijdragen aan een onveilige werkomgeving. De werknemer heeft geen recht op een transitievergoeding. Wel besloot de rechter het concurrentiebeding op te heffen. Het bedrijf had onvoldoende onderbouwd waarom dit beding gehandhaafd moest blijven.

Implicaties voor de uitzendbranche

Deze zaak roept belangrijke vragen op voor intercedenten en uitzendbureaus, met name in situaties waar grensoverschrijdend gedrag wordt gemeld. De belangrijkste vragen die hierbij naar voren komen zijn:

Hoe kunnen intercedenten hun flexwerkers beschermen tegen grensoverschrijdend gedrag?

Intercedenten moeten duidelijke richtlijnen en protocollen opstellen om flexwerkers te informeren over hun rechten en de stappen die zij kunnen ondernemen als zij te maken krijgen met ongewenst gedrag op de werkvloer.

Wat kunnen intercedenten doen als er een klacht over ongewenst gedrag binnenkomt?

Bij een melding van grensoverschrijdend gedrag moet de intercedent de zaak serieus nemen. daarnaast moeten ze direct actie ondernemen door het incident te rapporteren bij de werkgever en bij relevante instanties. Daarnaast is het belangrijk om de flexwerker bij te staan gedurende het onderzoek.

 

Deel dit bericht