Opnieuw waarschuwing aan Nederland over flexwerk
De Europese Commissie heeft Nederland opnieuw gewaarschuwd om onzeker flexwerk aan banden te leggen. De Commissie stelt dat nulurencontracten moeten verdwijnen en oproepcontracten strenger gereguleerd moeten worden. Daarnaast zouden uitzendkrachten meer werkzekerheid moeten krijgen. Vandaar opnieuw een waarschuwing voor Nederland om het flexwerken.
Kampioen flexwerk van Europa
Petra Bolster, lid van het dagelijks bestuur van vakbond FNV, benadrukt dat Nederland bekendstaat als de “kampioen flexwerk van Europa”. Bolster: “Werkgevers schuiven hun ondernemersrisico’s af op de werknemers. Dat is niet langer acceptabel.” Volgens de Commissie moeten werkgevers in Nederland investeren in de opleiding van flexkrachten. Dit gebeurt nu onvoldoende, terwijl het de productiviteit kan verhogen. Dit is niet de eerste keer dat Nederland een waarschuwing ontvangt. Brussel dringt al meerdere jaren aan op maatregelen. “Het is onvoorstelbaar dat er nog geen actie is ondernomen,” aldus Bolster. De Europese Commissie publiceerde woensdag 19 Juni 2024 landspecifieke aanbevelingen voor alle EU-lidstaten. Daarnaast wil de Commissie zeven EU-landen onder financieel toezicht plaatsen vanwege te hoge begrotingstekorten en staatsschulden, waaronder Frankrijk, Italië en België.
Opnieuw waarschuwing Nederland flexwerken
De nieuwe richtlijnen van de Europese Commissie zullen de rol van intercedenten veranderen. Zij zullen meer aandacht moeten besteden aan de werkzekerheid van uitzendkrachten. Dit betekent dat zij zich zullen moeten inzetten voor stabielere contractvormen en investeren in de ontwikkeling van werknemers. Intercedenten zullen ook nauwlettender moeten toezien op naleving van de nieuwe regels. Dit vraagt om een grotere betrokkenheid bij de loopbaanontwikkeling van flexkrachten, waarbij opleidingen en bijscholing een belangrijkere rol spelen. Door deze aanpassingen kunnen zij bijdragen aan een duurzamere en eerlijkere arbeidsmarkt.
Invloed op de Nederlandse arbeidsmarkt
De oproep van de Europese Commissie kan leiden tot structurele veranderingen in de Nederlandse arbeidsmarkt. Werkgevers zullen flexibele arbeidscontracten moeten heroverwegen en mogelijk overgaan op meer vaste aanstellingen. Dit kan op de lange termijn leiden tot een meer stabiele en productieve werkomgeving. Tegelijkertijd zullen vakbonden en intercedenten een actieve rol spelen bij de implementatie van deze veranderingen.