Ingezonden nieuws

Hoge Raad: Opstarttijd in callcenter moet betaald worden

De tien minuten die medewerkers van callcenter Teleperformance vóór werktijd nodig hebben om hun systemen op te starten, moeten worden gezien als betaalde werktijd. Dit staat in een advies van de advocaat-generaal aan de Hoge Raad. Hij vindt dat een eerdere uitspraak van het gerechtshof in stand moet blijven.

Achtergrond van de zaak

Het gaat om het planningsreglement van Teleperformance, dat diensten levert voor bedrijven zoals VodafoneZiggo, Klarna en Samsung. Volgens het reglement moeten medewerkers zich tien minuten voor aanvang van hun dienst melden bij hun supervisor, zodat ze precies om 09:00 uur klaar zijn om hun eerste telefoontje aan te nemen. Deze opstarttijd, nodig om in te loggen in tien verschillende systemen, beschouwt een medewerker als werktijd en stapte naar de kantonrechter omdat hij hiervoor niet betaald kreeg. De kantonrechter gaf hem gelijk.

Hoger beroep en cassatie

Teleperformance ging in hoger beroep en voerde aan dat vroeg aanwezig zijn in meerdere sectoren gebruikelijk is en dat het om een vrijblijvend advies ging. Het gerechtshof oordeelde echter opnieuw dat de opstarttijd als werktijd moet worden beschouwd. Teleperformance moest de werknemer voor de periode 2016-2021 bijna 2900 euro aan achterstallig salaris en vakantiegeld betalen, plus bijna 800 euro aan juridische kosten.

Nu heeft advocaat-generaal Ruth de Bock, adviseur van de Hoge Raad, geadviseerd de ‘klachten’ van Teleperformance af te wijzen en de eerdere uitspraken te handhaven. Of de Hoge Raad dit advies volgt, wordt in november duidelijk. De adviezen van de advocaat-generaal worden vaak overgenomen, maar dat is niet gegarandeerd.

Gevolgen voor Teleperformance

Als de Hoge Raad het advies overneemt, kan dit grote financiële gevolgen hebben voor Teleperformance. Het bedrijf heeft 3600 vaste medewerkers in Nederland, België en Suriname. Als meer werknemers hun achterstallig salaris opeisen, kan dit financieel zwaar wegen voor het bedrijf.

Opstarttijd moet betaald worden

Invloed op andere bedrijven

Arbeidsrechtadvocaat Pascal Besselink verwacht dat de uitspraak vergaande gevolgen kan hebben voor andere bedrijven die vergelijkbare eisen aan hun werknemers stellen zonder hen daarvoor te betalen. Dit kan leiden tot meer claims en hogere loonkosten voor bedrijven.

Naleving van arbeidsrechtelijke regels

Intercedenten kunnen flexwerkers ondersteunen door hen bewust te maken van hun rechten, zoals betaald krijgen voor opstarttijd. Ze kunnen ook helpen bij het aanspraak maken op achterstallig salaris als dat van toepassing is. Daarnaast is het belangrijk dat intercedenten werkgevers adviseren over de naleving van arbeidsrechtelijke regels om toekomstige juridische problemen te voorkomen.

Thuiswerkers

Interessant is dat deze uitspraak alleen geldt voor kantoorwerkers. Thuiswerkers, zoals in een andere rechtszaak bij Teleperformance, krijgen geen vergoeding voor inlogtijd. De kantonrechter vond dat thuiswerkers tijdens de inlogtijd meer vrijheid hebben om hun tijd naar eigen wens in te vullen. De uitspraak van de Hoge Raad kan een precedent scheppen voor andere bedrijven en werknemers, waardoor er meer duidelijkheid komt over wat wel en niet als werktijd moet worden betaald. Intercedenten spelen hierin een cruciale rol door flexwerkers te informeren en te ondersteunen bij het naleven van hun rechten.

Deel dit bericht