UWV: Personeelstekorten remmen groei in diverse sectoren
De arbeidsmarkt staat voor een uitdagende periode dit jaar en volgend jaar. Terwijl de vraag naar personeel in sectoren zoals de zorg en gespecialiseerde zakelijke dienstverlening aanzienlijk toeneemt, vertoont onder andere de bouw, het openbaar bestuur en de industrie een afname in het aantal beschikbare banen.
Arbeidsmarktprognose
Een vorige arbeidsmarktprognose van het UWV , wijst op een stabilisatie van de banengroei gedurende dit en volgend jaar. Voor 2024 wordt een lichte toename van 88.000 banen voor zowel werknemers als zelfstandigen verwacht, wat overeenkomt met een groei van 0,8 procent. Voor het daaropvolgende jaar wordt een iets kleinere groei van 0,7 procent voorspeld, met een verwachte toename van 85.000 banen. De totale gewerkte uren zullen naar verwachting in 2024 en 2025 met 0,6 procent stijgen.
Personeelstekorten remmen groei sectoren
In diverse sectoren zoals landbouw, bouw, openbaar bestuur, industrie en vervoer & opslag voorspelt het UWV nauwelijks groei, en in sommige gevallen zelfs een daling, van het aantal beschikbare banen.
Rob Witjes, hoofd arbeidsmarktinformatie en advies bij het UWV, benadrukt de “unieke situatie” waarin de arbeidsmarkt zich bevindt. “Er zijn al tweeënhalf jaar meer vacatures dan werklozen,” merkt hij op. “Hoewel de druk op de arbeidsmarkt iets afneemt, blijft deze nog steeds krap.”
Deze krapte begint een steeds grotere rol te spelen in de groeimogelijkheden van bedrijven. Werkgevers richten zich daarom steeds meer op het behouden van hun huidige personeelsbestand naast het aantrekken van nieuw talent, aldus Witjes.
Alternatieve oplossingen nodig
Het UWV adviseert bedrijven om alternatieve oplossingen te vinden om hun productie te laten groeien, zoals automatisering. Echter, niet in alle sectoren is dit een haalbare optie. Daarom is het voor bedrijven in sectoren zoals horeca, onderwijs en zorg van essentieel belang om de impact van de werkdruk op stress en andere gezondheidsklachten nauwlettend in de gaten te houden.