Ingezonden nieuws

Stijging werkende tieners door krappe arbeidsmarkt

Het aantal werkende tieners in Nederland is de afgelopen tien jaar aanzienlijk toegenomen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft nu 70% van de jongeren tussen de 15 en 20 jaar een bijbaan of werkt fulltime. In 2014 was dit nog 58%. In totaal werken ongeveer 800.000 tieners, waarvan de helft minder dan 12 uur per week.

Stijging van werkende tieners

De krappe arbeidsmarkt speelt een belangrijke rol in deze ontwikkeling. Bedrijven kampen met een tekort aan arbeidskrachten en bieden jongeren daarom meer mogelijkheden om te werken. De stijgende minimumlonen maken het aantrekkelijker voor tieners om een bijbaan te nemen. CBS-onderzoeker Frank Notten geeft aan dat jongeren steeds vaker gaan werken omdat het leven duurder is geworden en zakgeld niet langer voldoende is om uitgaven zoals een mobiel, reizen en uitgaan te dekken.

Stijging van werkende tieners

Meer keuzevrijheid

Vriendinnen Fem Janssen en Sylke van der Geer, beiden 16 jaar, werken bij Kruidvat in Utrecht. Ze vullen vakken en staan achter de kassa, gemiddeld zes uur per week. Met hun bijbaan sparen ze voor leuke activiteiten zoals concertkaartjes voor Taylor Swift. De grote vraag naar arbeidskrachten geeft tieners meer keuzevrijheid in bij- en vakantiebanen. Dit is duidelijk zichtbaar bij supermarktketen Albert Heijn, waar bijna 1700 vacatures openstaan voor bijbanen door heel Nederland. Bedrijven proberen jongeren aan te trekken met diverse incentives, zoals flexibele werktijden en extra’s zoals meditatielessen.

Volg de trend

De groeiende deelname van jongeren op de arbeidsmarkt toont aan dat bedrijven en jongeren elkaar steeds beter vinden. Voor intercedenten is het belangrijk om deze trend te volgen en jongeren te ondersteunen bij het vinden van passende werkmogelijkheden, gezien de stijgende kosten van levensonderhoud en de toenemende vraag naar flexibele arbeidskrachten.

 

Deel dit bericht