Ingezonden nieuws

Toename van faillissementen terug naar pre-corona niveau

Het aantal faillissementen blijft toenemen, met in juni 373 bedrijven die hun deuren moesten sluiten. Dit is een stijging van 11 procent ten opzichte van de maand ervoor, toen 336 bedrijven failliet gingen. Een jaar geleden bedroeg het aantal faillissementen in juni nog 298. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldt dat in de eerste helft van 2024 ruim 2100 ondernemingen failliet gingen, wat een stijging van 40 procent betekent.

Toename van faillissementen Nederland

Hoewel het aantal faillissementen nog steeds lager is dan voor de coronacrisis, is er een geleidelijke terugkeer naar die niveaus. De daling tijdens de coronaperiode was grotendeels te danken aan uitgebreide overheidssteun, die nu is beëindigd. Vooral de bouwsector en de handel worden zwaar getroffen. Ook in de horeca steeg het aantal faillissementen in juni, mogelijk beïnvloed door de tegenvallende zomer. Hierdoor is er een toename van faillissementen Nederland ontstaan.

Toename van faillissementen Nederland

Gevolgen voor de uitzendbranche

De stijging van faillissementen heeft directe gevolgen voor de uitzendbranche. Meer faillissementen kunnen leiden tot een verminderde vraag naar uitzendkrachten. Bedrijven die financieel in zwaar weer verkeren, huren minder vaak tijdelijke werknemers in, wat de markt voor uitzendbureaus verkleint.

Strategieën om de impact te beperken

Uitzendbureaus kunnen de gevolgen van stijgende faillissementen beperken door hun dienstenaanbod te diversifiëren met vaste banen, samen te werken met opleidingsinstituten voor nieuwe talenten, ondernemers te ondersteunen bij administratieve en fiscale zaken, en flexibele arbeidsvormen te promoten, waardoor ze beter inspelen op de veranderende markt en de vraag naar tijdelijk personeel kunnen stimuleren. Door deze stappen te ondernemen, kunnen uitzendbureaus de negatieve gevolgen van de toenemende faillissementen beperken en zich beter positioneren in een veranderende markt. Zo blijven ze een belangrijke schakel tussen werkgevers en werknemers, zelfs in economisch uitdagende tijden.

 

Deel dit bericht