Veranderingen in de Wet Tegemoetkomingen Loondomein in 2025
Per 1 januari 2025 treden er een aantal wijzigingen in de Wet Tegemoetkomingen Loondomein in werking, waar je rekening mee dient te houden als je in deze doelgroepen bemiddeld. Het lage-inkomensvoordeel (LIV) wordt afgeschaft en het loonkostenvoordeel (LKV) voor oudere werknemers wordt afgebouwd. Daarentegen worden de voorwaarden voor arbeidsbeperkte werknemers versoepeld.
De afschaffing van het LIV
Sinds 2017 kunnen werkgevers een vergoeding krijgen voor werknemers met een laag inkomen. Dit verlaagt de loonkosten van deze werknemers en stimuleert bedrijven om hen in dienst te houden of te nemen. Vanaf 1 januari 2025 hebben werkgevers echter geen recht meer op het lage-inkomensvoordeel (LIV). De Belastingdienst betaalt nog wel het LIV uit over de verloonde uren van 2024.
Het LIV was bedoeld als stimulans voor werkgevers om vaker mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt in dienst te nemen en te behouden. Bij evaluatie van de maatregel bleek dat dit maar beperkt bijdroeg aan de kansen voor deze doelgroep. Het geld dat vrijkomt doordat deze maatregel vervalt, wordt ingezet voor andere tegemoetkomingen voor werkgevers en compensatie voor sociaal ontwikkelbedrijven.
LKV oudere werknemers afgeschaft
Het loonkostenvoordeel (LKV) voor oudere werknemers wordt vanaf 1 januari 2025 geleidelijk afgebouwd. Werknemers van 56 jaar en ouder vallen onder deze categorie. Voor werknemers die in 2024 in dienst zijn getreden, ontvangen werkgevers een lager bedrag over 2025. Vanaf 2026 ontvangen werkgevers helemaal geen LKV meer voor deze doelgroep. De reden voor deze afschaffing is dat de regeling onvoldoende resultaat oplevert.
Voor werknemers die vóór 1 januari 2024 in dienst zijn gekomen, behoudt de werkgever maximaal drie jaar recht op het LKV voor oudere werknemers. De hoogte van het LKV blijft voor deze werknemers ongewijzigd. Vergeet dit niet in je loonadministratie aan te vragen.
Ruimere voorwaarden LKV arbeidsbeperkte werknemers
Vanaf 1 januari 2025 gelden er ruimere voorwaarden om LKV te ontvangen voor arbeidsbeperkte werknemers die hun eigen werk geheel of gedeeltelijk hervatten. Ook arbeidsbeperkte werknemers die een andere functie aannemen bij de werkgever vallen onder deze regeling.
Als een werknemer zijn werk hervat voordat hij recht heeft op een WIA-uitkering, kan de werkgever alsnog het LKV ontvangen over het jaar 2025. Als de werknemer pas aan het werk gaat nadat de WIA-uitkering is ingegaan, kan de werkgever alsnog recht hebben op het LKV, maar dit geldt dan vanaf de startdatum van de WIA-uitkering. Deze regeling is bedoeld om werkgevers te stimuleren werknemers met een arbeidsbeperking aan het werk te houden of opnieuw in dienst te nemen.
De veranderingen in de Wet Tegemoetkomingen Loondomein zijn fors de komende jaren, 2025 en 2026. Zorg dat je in gesprek bent met je opdrachtgever als je als uitzendbureau dit in je tarief verwerkt hebt! Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact op met Flexsupport, de backoffice dienstverlener voor uitzendbureaus.