Zwaarwerkregeling per 2025 beschikbaar voor uitzendkrachten in de Bouw & Infra
Vanaf 1 januari 2025 kunnen ook uitzendkrachten in de Bouw & Infra-sector gebruikmaken van de zwaarwerkregeling (ZWR). Deze regeling, die tot nu toe alleen voor vaste medewerkers in de sector gold, is het resultaat van afspraken tussen cao-partijen in de uitzendbranche en de bouw- en infrasector.
Zwaarwerkregeling beschikbaar voor uitzendkrachten
De ZWR biedt werknemers in de Bouw & Infra-sector de mogelijkheid om maximaal drie jaar voor hun AOW-leeftijd te stoppen met werken. Deze regeling wordt nu uitgebreid naar uitzendkrachten die in de sector werkzaam zijn. Om in aanmerking te komen, moeten uitzendkrachten voldoen aan specifieke voorwaarden. Zo moeten zij in de afgelopen 25 jaar minstens 20 jaar in de bouw- en infrasector hebben gewerkt, hetzij als werknemer, hetzij als uitzendkracht. Daarnaast moeten zij deelnemer zijn in het bedrijfstakpensioenfonds voor de Bouwnijverheid (bpfBOUW).
Belangrijke data en voorwaarden
De zwaarwerkregeling zal beschikbaar zijn voor uitzendkrachten en treedt in werking op 1 januari 2025, uitzendkrachten kunnen zich vanaf 1 november 2024 aanmelden bij het Aanvullingsfonds Bouw & Infra. Het Aanvullingsfonds Bouw & Infra accepteert aanmeldingen tot en met 31 december 2025. Bij goedkeuring van de aanvraag en na indienen van de ontslagbrief, ontvangt de vakkracht de uitkering vanaf de gekozen intredingsdatum.
De uitkeringen vanuit de ZWR lopen door tot uiterlijk eind 2028. Uitzendondernemingen dragen een premie van 1,49% van de pensioengrondslag van vakkrachten af aan het Aanvullingsfonds Bouw & Infra, ook tot eind 2028.
Vooruitblik na 2025
De huidige ZWR in de Bouw & Infra-sector wordt vanaf 1 januari 2026 verlengd tot 2031, mits de wettelijke RVU-drempelvrijstelling van kracht blijft. Of de verlenging ook voor uitzendkrachten zal gelden, is nog niet definitief besloten. Cao-partijen in de uitzendbranche overleggen hier nog over.
Advies voor intercedenten en uitzendbureaus
Intercedenten en uitzendbureaus moeten zich goed voorbereiden op deze veranderingen. De zwaarwerkregeling biedt uitzendkrachten in de Bouw & Infra-sector een kans om eerder met pensioen te gaan, mits zij voldoen aan de gestelde voorwaarden. Het is belangrijk om tijdig met flexwerkers te bespreken of zij in aanmerking komen voor deze regeling en hen te ondersteunen bij de aanvraag. Daarnaast is het belangrijk om de financiële en administratieve gevolgen voor de onderneming goed in kaart te brengen, aangezien de onderneming de premiebijdrage moet afdragen.
Deze nieuwe regeling biedt niet alleen voordelen voor uitzendkrachten, maar stelt ook eisen aan de uitzendondernemingen. Zorg dus voor duidelijke communicatie met alle betrokkenen om het proces soepel te laten verlopen. Mocht deze nieuwe verandering iets teveel op je bord zijn, neem dan contact op met een backoffice-ondersteuner. Zij zijn op de hoogte van deze veranderingen en kunnen jouw uitzendproces ontzorgen.