Ingezonden nieuws

Nieuwe ZZP-wetten: Bescherming tegen schijnzelfstandigheid?

Met de komst van nieuwe zzp-wetten, staan veranderingen voor zelfstandigen voor de deur. Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Eddy van Hijum, werkt aan de handhaving van de wet DBA vanaf 1 januari. Deze wet moet schijnzelfstandigheid tegengaan. Ook komt er mogelijk een nieuwe wet VBAR, die strengere regels introduceert met betrekking tot de ZZP-wetten bescherming tegen schijnzelfstandigheid.

ZZP-wetten bescherming tegen schijnzelfstandigheid

De nieuwe wetgeving bestaat uit de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA) en de Wet verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden (VBAR). De DBA kijkt of een freelancer onder gezag van een opdrachtgever werkt, wat bepaalt of iemand als zelfstandige of werknemer functioneert. De VBAR, die nog niet is ingevoerd, verduidelijkt arbeidsrelaties verder en introduceert een minimum bruto-uurloon van 33 euro. Hiermee kunnen mensen eenvoudiger rechten als werknemer opeisen als zij onder dit bedrag verdienen.

ZZP-wetten bescherming tegen schijnzelfstandigheid

Hoe is de wetgeving tot stand gekomen?

De wet DBA werd in mei 2016 ingevoerd als reactie op de groei van het aantal zzp’ers. Voorheen gebruikten zelfstandigen de verklaring arbeidsrelatie (VAR) om aan te geven dat zij niet in loondienst werkten, wat bepaalde belastingvoordelen bood. Universitair docent Niels van der Neut merkt op dat de VAR niet altijd strookte met de praktijk en maatwerk nodig was. Strenge handhaving van de DBA werd jarenlang uitgesteld door onduidelijkheden, maar nu is de handhaving definitief. Ondanks de handhaving blijft er volgens sommigen nog onduidelijkheid bestaan.

Waarom is dit nodig?

De DBA en VBAR moeten een oplossing bieden voor mensen die gedwongen als zelfstandige werken. Het aantal schijnzelfstandigen is onbekend, maar vakbonden zoals de FNV hebben hier al successen geboekt, bijvoorbeeld bij bezorgbedrijven. De Vereniging Zelfstandigen Nederland ondersteunt deze initiatieven en vindt het minimumtarief van 33 euro een goede stap voor beroepen met lage tarieven.

Wie is er blij mee en wie niet?

Hoewel de Vereniging Zelfstandigen Nederland de VBAR steunt, ziet zij ruimte voor verbetering. Ze waarschuwen voor mogelijke ‘kruimelcontracten’ en administratieve lasten voor werkenden met meerdere opdrachtgevers. Fiscale voordelen voor zzp’ers zijn al afgebouwd en er ligt een voorstel voor een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering. Arbeidsrechtdeskundige Van der Neut stelt dat de verandering, met meer mensen in loondienst, de maatschappij als geheel zal helpen, evenals de pensioenfondsen en de schatkist.

Hoe nu verder?

De invoering van de wet VBAR is nog onzeker. De Raad van State geeft later dit jaar advies, waarna de Eerste en Tweede Kamer zullen stemmen. De Vereniging voor Zelfstandigen Nederland wil snel duidelijkheid van minister Van Hijum. De VBAR kan op zijn vroegst op 1 januari 2026 ingaan. Blijf op de hoogte van deze ontwikkelingen, zodat u uw zzp’ers tijdig kunt informeren over de nieuwe wetten en hun gevolgen.

Bron origineel artikel: NOS.nl

Deel dit bericht